Sign In

Заштитићемо сваког ученика

Објављено:

​Министарство просвјете и културе ће заштитити сваког ученика у Сребреници и неће дозволити да ученици буду предмет политичких злоупотреба.

Министарство позива надлежне органе да предузму све потребне мјере како би се што прије утврдила одговорност лица која су путем коментара на друштвеним мрежама и путем појединих медија износила пријетње ученицима српске националности.

Подсјећамо да је прије два дана одржан састанак представника Министарства просвјете и културе са начелником општине и предсједником Скупштине општине Сребреница, директором Прве основне школе и предсједником Савјета родитеља, на коме је усаглашено низ мјера које треба да допринесу стварању сигурног окружења, бољој комуникацији и међусобном разумијевању у овој локалној заједници.

Закључено је да ће Министарство просвјете и културе заједно са локалном заједницом и Првом основном школом учинити све да заштити сваког ученика од било каквог облика дискриминације.

На захтјев српских родитеља, усаглашено је да се у Савјет родитеља бирају из сваког разреда по један родитељ из реда Срба и један родитељ из реда Бошњака.

Није удовољено накнадном захтјеву бошњачких родитеља да се уведе национална група предмета у централној школи од првог до петог разреда јер то није у складу са Законом о основном васпитању и образовању. Није удовољено ни захтјеву да се уклоне из хола Прве основне школе умјетничке слике са ликом Петра Петровића Његоша и Вука Караџића јер је ријеч о историјским личностима које се изучавају у настави а не о увредљивом садржају.

На састанку је истакнуто да се Школски одбор бира и одлучује у складу са Правилником о раду и поступку избора и разрјешења чланова школског одбора и да га чине четири представника Срба и три представника Бошњака. Усаглашено је да, поред школске славе која се обиљежава 27. јануара, Прва основна школа убудуће обиљежава и Дан школе, као што то чини велики број школа у Српској.

Осуђујући сваки вид медијске и политичке манипулације која угрожава безбједност ученика, Министарство просвјете и културе позива руководство општине Сребреницa, Прву основну школу, као и све грађане ове општине да заједно раде на стварању бољих услова за образовање и здраво одрастање све дјеце у Сребреници.  Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.