Sign In

Побољшање положаја просвјетних радника

Објављено:

​„Опредјељење Владе Републике Српске је да у континуитету побољшава положај просвјетних радника и радника запослених у области културе", рекла је министар просвјете и културе Републике Српске мр Наталија Тривић на састанку са предсједником Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске Драганом Гњатићем.

На састанку је разговарано о могућности повећања платних коефицијената за запослене у области образовања и културе.

„Планирана је измјена платних коефицијената за запослене у области образовања и културе и у наредном периоду ће бити урађене додатне анализе ради правичније расподјеле буџета намијењеног за плате запосленима у овим областима", појаснила је Тривићева.

Она је нагласила да ће се и путем реформе образовног система настојати обезбиједити бољи положај просвјетним радницима јер они раде веома одговорно посао који је од посебне важности за развој Републике Српске.

Предсједник Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске Драган Гњатић рекао је да очекује да ће од 1. јануара наредне године бити повећане плате за све запослене у образовању и култури, али и да ће бити настављено уједначавање платних коефицијената у складу са Меморандумом.

„Наставићемо сарадњу како бисмо на правичан начин дошли до повећања платних коефицијената за запослене у области образовања и културе. Најнижа плата у просвјети сада износи око 450 марака, а са најављеним повећањем би требала бити око 600 марака, док би плате до 1000 марака требале бити увећане за десет одсто", рекао је Гњатић.

Подсјећамо да су почетком ове године, наставници и запослени са високом стручном спремом у образовању и култури након 11 година добили веће плате у износу од најмање осам одсто. То је био први корак у реализацији Меморандума о заједничким мјерама за период од 2018-2020. године, закљученим 2017. године између Владе Републике Српске и Савеза синдиката Републике Српске, којим је предвиђено да 2022. године дође до изједначавања плата запосленима у образовању и култури са осталим буџетским корисницима.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.