Sign In

Модерним технологијама до нових знања

Објављено:

„Министарство просвјете и културе посвећено је модернизацији наставног процеса и унапређењу квалитета наставе. Креативно кориштење нових информационо-комуникационих технологија од стране наставника ствара код ученика интересовање за истраживањем и примјеном нових знања", рекла је министар просвјете и културе Републике Српске мр Наталија Тривић.

Присуствујући свечаности поводом почетка програма „Школе за 21. вијек" у Сарајеву, она је потврдила да је у пилот пројекат било укључено 15 основних школа из Републике Српске. Захваљујући овом програму, који проводи Британски савјет, 150 наставника из Српске успјешно је завршило обуку.

„Пројекат је показао је да је увођење дигиталних облика учења путем информационих технологија важан сегмент у образовном систему. Информационо друштво и нове технологије дио су свијета у којем живимо и радимо", истакла је Тривићева.

Она је најавила да ће Министарство просвјете и културе у наредном периоду интензивно радити на методологијама и наставном плану и програму који ће бити прилагођен потребама дјеце која ће по завршетку школовања бити спремна за тржиште рада.

„Дјеца ће имати модерне начине образовања сходно њиховим интересовањима, али и потребама комплетног образовног система, који ће бити прилагођен тржишту рада",  нагласила је министар Наталија Тривић.

Директор Британског савјета за БиХ Лариса Халиловић појаснила је да се путем овог програма млади људи и наставни кадар припремају за занимања будућности.

„Млади људи који пролазе кроз овај програм показују колико имају креативности, а на нама је да ту креативност подржимо, да им дамо вјештине и подршку у учењу кориштењем критичког размишљања. Млади морају знати да примијене и кодирање кроз микробит или неку другу сличну алатку која им може приближити креативни начин размишљања",  појаснила је Халиловићева.

Према њеним ријечима, у пројекат "Школе за 21. вијек" укључено је 565 школа, што подразумијева и обуку за исто толико директора и више од 3.000 наставника.

Амбасадор Велике Британије у БиХ Метју Филд нагласио је да је програм "Школе за 21. вијек" највећа инвестиција британске Владе у образовање на Балкану, указујући да је програм урађен уз консултације са надлежним министарствима, институцијама, менаџментима школа и наставницима.

У кодирању  на мокробитним рачунарима прво мјесто освојио је тим из Основне школе „Алекса Шантић" Угљевик а треће мјесто тим из Основне школе „Алекса Шантић" Бања Лука.​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.