Sign In

Подршка најуспјешнијим ученицима и студентима

Објављено:

​Велико задовољство и понос због промоције прве генерције стипендиста Добротворног удружења „Привредник Републике Српске", њих 34 из реда најбољих ученика и студената из Републике Српске, изразила је министар просвјете и културе Републике Српске мр Наталија Тривић која је их, заједно са предсједником удружења Гораном Рачићем, свечано примила у Администрaтивном центру Владе Републике Српске.

Она је нагласила да је највећа вриједност ових младих људи њихово знање које су они спремни уложити у будућност и развој Републике Српске те да је то Удружење „Привредник" ваљано препознало.

„Овим је Удружење исказало спремност да подстиче најбоље ученике и студенте слабијег имовинског стања и на тај начин подржи знање и младост. Ово је један од примјера на који начин можемо да вриједне и талентоване младе људе бодримо да буду што бољи и успјешнији, како бисмо им олакшали школовање, а како би они сутра својим знањем значајно допринијели развоју Републике Српске, у друштвеном, привредном и политичком смислу", рекла је министар Наталија Тривић.

Она је нагласила да је овај вид подршке ученицима једна од најбољих инвестиција које ће наше друштво квалификовати као друштво знања.

„Влада Републике Српске и Министарство порсвјете и културе стална су подршка сваком виду подршке ученицима којим се исказује опредијељеност за инвестирање у знање и младост Републике Српске", истакла је Тривићева те у том смислу исказала захвалност Добротворном удружењеу „Привредник Републике Српске".

Она је подсјетила и да је овакав вид подршке вриједним и талентованим ученицима пракса Владе Републике Српске, Министарства просвјете и културе, као и локалних заједница које  стипендирају и подстичу вриједне студенте и ученике, што је један од показатеља јасне опредијељености свих наведених институција, као и привредника, да заједно улажу у знање.

„Вјерујем да ће и Удружење `Привредник` са том праксом наставити и убудуће", рекла је министар Наталија Тривић, те посебно важним нагласила што прву генерацију стипендиста  „Привредника" чине ученици различитих средњих школа и студенти из свих крајева Републике Српске.

Предсједник  Добротворног удружења „Привредник Републике Српске" Горан Рачић рекао је да су на њихов конкурс, који су први пут расписали ове године, пристигле 34 пријаве ученика и студената, који се данас уписују у прву генерацију „Привредникових" стипендиста.

„Данас улазимо у историју јер промовишемо прву генерацију стипендиста, а са јасном свијешћу да је ово најбоља инвестиција у нашу будућност", истакао је Рачић.

Он је посебном истакао чињеницу да је ријеч о изузетно талентованим и вриједним ученицима и студентима који постижу изванредне резултате са највишим просјеком оцјена.

„Нама је веома битно да подржимо младе и талентоване ученике, поготово оне којима је потребна финансијска помоћ да би са успјехом наставили школовање", рекао је Рачић те  изразио очекивања да ће већ сљедеће године Удружење бити у прилици да стипендира још већи број ученика, односно студената.

Подршку Удружењу у овим намјерама исказали су, према његовим ријечима, и највише институције Републике Српске и привредници који су у овоме препознали важан залог за будућност Републике Српске.

Он је појаснио да постоје три категорије стипендиста, чије се мјесечне стипендије, које се исплаћују за 10 мјесеци годишње, крећу у распону од 300 до 400 марака.

Двије стипендисткиње Николина Станар из Оштре Луке, ученица Електротехничке школе Приједор и Ивона Шукунда из Бање Луке, студенткиња Факултета молекуларне биологије  и физиологије у Београду, изразиле су задовољство због стипендије која ће им, како су рекле, олакшати наставак школовања и боље их мотивисати за даља напредовања.

Обје су нагласиле важност стипендије у смислу ваљаног вредновања њиховог уложеног труда  те као значајне помоћи у усавршавању њихових знања и талената. Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.