Sign In

Културна сарадња са дијаспором

Објављено:

Помоћник министра за културу Тања Ђаковић и помоћник министра за међународну сарадњу у Министарству за европске интеграције и међународну сарадњу Немања Ковачевић присуствовали су састанку са представницима српске дијаспоре из Шведске, Норвешке и Данске на позив Савеза Срба у Шведској.
 

Тема састанка са представницима удружења, фондација и привредника из скандинавских земаља била је могућност успостављања и јачања културне и привредне сарадње Републике Српске и српске дијаспоре у овим земљама.

Помоћник министра Тања Ђаковић истакла је да је опредјељење Владе Републике Српске да успостави што чвршћу сарадњу и везе са дијаспором, а посебно  на очувању идентитета нашег народа у дијаспори.

„Намјера нам је да генерације које одрастају изван матице сачувају свој културни и национални идентитет, а нарочито језик и писмо. Сви заједно, и матица и дијаспора, имамо велику обавезу и одговорност да његујемо наш језик, културу и традицију. Границе културног простора не могу се свести у границе једног политичког, односно, државног простора. У том смислу, имајући у виду наше књижевне великане, културно насљеђе, али и савремено стваралаштво, граница српске културе сеже до сваког мјеста гдје живи српски народ", рекла је Ђаковићeва.

На састанку је разговарано и о могућностима представљања културе Републике Српске у градовима скандинавских земаља, прије свега у Шведској, гдје се у Халмстаду управо гради духовно-културни центар који ће бити отворен за културне ствараоце из Српске и Србије.

Прије састанка са представнцима дијаспоре Ђаковићева и Ковачевић присуствовали су обиљежавању крсне славе црквене општине Халмстад Свете Петке и славском ручку са преко 300 вјерника и гостију из свих скандинавских земаља.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.