Sign In

Театар фест надмашио очекивања

Објављено:

​„Фестивалском селекцијом и богатим програмом двадесет првог издања Театар фест 'Петар Кочић' потврдио је своју важност и величину", рекао је министар просвјете и културе Републике Српске др Дане Малешевић на свечаности затварања Фестивала у Народном позоришту Републике Српске у Бањој Луци.

Он је нагласио да је наше национално позориште угостило неке од најзначајнијих позоришних установа и њихових ансамбала из наше и земаља окружења.

„Публика је уживала у изузетним остварењима различитих позоришних изражаја насталих према савременом драмском тексту, који осликавају наш тренутак и опомињу", рекао је министар Малешевић оцијенивши цијели фестивал, организацију и учеснике, изузетним.

Овогодишњи фестивал, који се одвијао под слоганом „Мит и стварност", завршен је свечаном додјелом награда и извођењем представе "Алан Форд – Повратак отписаних (Алан Форд & Група ТНТ у епизоди Повратак отписаних)" у част награђених.

Најбољом представом проглашена је представа „Устав Републике Хрватске" Анте Томића, Рајка Грлића и Жељке Удовичић у режији Винка Брешана и продукцији Сатиричког казалишта Керемпух из Загреба.

За најбољу мушку улогу додијељене су двије равноправне награде - Борку Перићу за улогу Вјекослава Краља у представи „Устав Републике Српске" и Браниславу Лечићу за улогу Симеона Његована – Лупуса у представи „Корешпонденција" Борислава Пекића и Борислава Михајловића Михиза у режији Горчина Стојановића и продукцији Звездара театра из Београда.

Награда за најбољу женску улогу припала је Аници Доброј за улогу Милице Његован у представи „Корешпонденција".

Награда за најбољи драмски текст додијељена је Анти Томићу, Рајку Грлићу и Жељки Удовичић за „Устав Републике Хрватске", а награда за најбољу режију Горчину Стојановићу за режију представе „Корешпонденција".

Жири 21. фестивала Театар фест „Петар Кочић" 2018 у Бањој Луци у саставу: Душко Љуштина, предсjедник и чланови Владимир Ђуричић и Жељко Еркић, констатовао је да је селектор Марко Мисирача одабиром представа врло добро осликао садашњи тренутак у коме се налазе и раде позоришта у региону.

Театар фест је главним и пратећим програмом, посебно Фестивалом монодраме младог глумца, округлим столовима, промоцијом књига, часописа и аутора, научним скупом и укупном атмосфером, уз подршку вјерне публике, показао квалитативни помак и чињеницу да се позиционирао у сам врх регионалних позоришних фестивала.

Дирекција Тетар феста је донијела посебну одлуку да Специјалну награду овогодишњег XXI Театар феста „Петар Кочић" 2018  додијели глумици Народног позоришта Сарајево Каћи Дорић за улогу баке, госпође маме у представи „Све се некако преживи осим смрти".

У оквиру XXI Театар феста „Петар Кочић" 2018. одвијао се и II Фестивал монодраме младог глумца, селектора др Љиљане Чекић под слоганом „... да свако остави свој траг". У току Фестивала одигране су монодраме: „Ко је то?" Марка Вукосава, „Место предговора" у извођењу Михајла Јовановића, „Да сам ја позориште (запалила бих се)" Ене Радовановић, „Лед" у извођењу Богдана Милојевића, „На дан свођења рачуна" Марије Ђајић и „Настасја Филиповна" у извођењу Анђелије Рондовић.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.