Sign In

Јачање компетенција васпитача и стручних сарадника

Објављено:

​Министар просвјете и културе Републике Српске мр Наталија Тривић присуствовала је данас у Теслићу почетку четвородневног семинара под називом „Вртић - мјесто заједничког живљења" који је за око 270 васпитача и стручних сарадника организовало Министарство просвјете и културе у сарадњи са Уницефом.

Обраћајући се учесницима, министар Наталија Тривић истакла је да је један од основних циљева цјелокупног развоја Републике Српске побољшање положаја дјеце, као и да су кроз стратешке циљеве планиране мјере и активности унапређења васпитања и образовања дјеце од најранијег узраста до завршетка формалног образовања, али и касније, кроз процес цјеложивотног учења.

Посебно је подцртала важност јачања партнерског односа између породице и предшколских установа  и напоменула  да ће у наредном периоду акценат бити на унапређењу процеса инклузије ради постизања пуног потенцијала сваког дјетета.

 „Обука је усмјерена ка јачању компетенција васпитача и стручних сарадника за боље партнерство са породицом, као и компетенција за успјешнији рад на пољу ране детекције дјеце са сметњама у развоју и касније интервенције, и спровођења мјера за примјену програма предшколског васпитања и образовања у раду са овом дјецом", рекла је министар Наталија Тривић.

Оцијенила је да укључивање родитеља доприноси да се садржај живота у предшколској установи квалитативно побољша и начин рада са дјецом учини животнијим, а да се родитељско самопоуздање повећа и постигну јединственији ставови у васпитању и одрастању дјеце.

У складу са настојањима Министарства просвјете и културе Републике у овој области припремљен је и материјал за васпитаче и за родитеље а то су „Програм одговорног родитељства" и „Програм психосоцијалне подршке за родитеље дјеце са сметњама у развоју".

Подршку за реализацију ове обуке пружио је Уницеф путем пројекта „Унапређење раног дјечијег раста и развоја путем јачања васпитачких и родитељских компетенција".

Министар Наталија Тривић захвалила је Уницефу као дугогодишњем партнеру који препознаје важност услова у којима дјеца одрастају и подржава напоре на унапређењу тих услова.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.