Sign In

Образовањем потребног кадра до развоја привреде

Објављено:

​Министар просвјете и културе Републике Српске мр Наталија Тривић и директор мисије Америчке агенције за међународни развој у БиХ (USAID) Питер Дафи (Peter Duffy) разговарали су данас у Бањој Луци о важности повезивања образовања са привредом.

„Проводимо низ активности с циљем унапређења исхода учења како би ученици по завршетку средњег образовања били спремни за посао за који су се образовали", рекла је Тривићева.           

Она је потврдила да Министарство просвјете и културе у сарадњи са привредницима и локалним заједницама, припрема услове за практичну наставу у школама, као и услове за увођење дуалног образовања.

„Ученици средњих стручних школа од другог до четвртог разреда треба да буду два дана седмично на настави код привредника да би повезали научено теоретско знање са праксом. Важно је да послодавци обезбиједе адекватне програмске и безбједносне услове за ученике", појаснила је министар Наталија Тривић.

Она је нагласила да ће се више пажње посветити професионалној оријентацији ученика у завршним разредима основне школе.

„У разговору са психолизима, али и родитељима, треба одредити за шта ученици показују интересовање јер треба да раде оно у чему су најбољи", рекла је Тривићева.

Разговарано је и о могућностима сарадње на опремању кабинета са модерним училима (STEM) те о потреби модернизације наставе.

На састанку је указано и на неопходност организовања обука за наставни кадар јер су управо наставници кључни за квалитет образовања.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.