Sign In

Пријем за вајара Радоша Антонијевића

Објављено:

Помоћник министра за културу Тања Ђаковић примила је данас једног од највећих српских вајара Радоша Антонијевић и директорa Музеја савремене умјетности Републике Српске Сариту Вујковић поводом прве самосталне изложбе овог умјетника у Бањој Луци.

Она је  изразила задовољство што ће грађани Бање Луке и Републике Српске имати прилику да уживају у изложби до септембра ове године. 

„Изложба ᾽На своме мјесту стајати᾽ симболизује сарадњу између умјетника из Републике Српске и Србије, коју Министарство просвјете и културе подржава сматрајући да је дијалог у култури и креативном стваралаштву од изузетног значаја“, истакла је Ђаковићева.

Вајар Радош Антонијевић објаснио је да ће се представити са више просторних објеката и инсталација, који се могу посматрати појединачно, али и као цјелина која се може схватити и као комплексни однос друштвених и личних наратива који се мијешају у јединствену слику и доносе нова читања: „Рајски врт“, „Косовски циклус“, „На своме месту стајати“, „Због неминовности не могу да страхујем“ и започетом умјетничком интервенцијом „Они једу кромпир“.

„Свака прича има своје посебне објекте или скулптуре које их граде као својеврсне скулптуралне инсталације. Концепт изложбе истражује судбину човјека као појединца у односу на сложене историјске, националне, религијске, културне, идеолошке и многе друге утицаје које га формирају и одређују“, рекао је Антонијевић.

Директор Музеја савремене умјетности Републике Српске Сарита Вујковић навела је да је изложба ,,На своме мјесту стајати“ најављена претходних мјесеци инсталацијом,,Они једу кромпир“, која је постављена на платоу испред Музеја савремене умјетности 8. априла.

„Ова умјетничка интервенција реализована је као саставни дио изложбеног пројекта и свакодневно привлачи пажњу грађана, који могу пратити раст и напредак несвакидашње умјетничке инсталације“, рекла је Вујковићева.​Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.