Sign In

Успјешно представљање на Венецијанском бијеналу

Објављено:

​Министар просвјете и културе Републике Српске др Дане Малешевић присуствовао је свечаности отварања Пaвиљoна Бoснe и Хeрцeгoвинe нa 57. Вeнeциjaнскoм биjeнaлу, које је уприличено у петак увече испред изложбеног простора у Пaлaти Maлипиeрo у Венецији, у присуству великог броја поклоника умјетности из цијелог свијета.

Он је овом приликом истакао да је Раденко Милак, након Младена Миљановића, други умјетник из Републике Српске који се успјешно представио на Венецијанском бијеналу, што је од великог значаја за Републику Српску и Босну и Херцеговину.

„То говори колико имамо потенцијала међу нашим умјетницима у Републици Српској, те колико је значајно да имају прилику да се представе на овако престижној умјетничкој манифестацији“, рекао је министар Малешевић.

Указујући на важност ангажованости Музеја савремене умјетности Републике Српске као носиоца цијелог пројекта, он је нагласио да је Министарство пружило Музеју потпуну подршку од самог почетка у иницијативи за реализацију учешћа БиХ на Венецијанском бијеналу, препознајући значај ове најпрестижније и најауторитативније умјетничке манифестације на свијету, као и значај оваквог интернационалног пројекта за нашу умјетност и културу.

Говорећи о самом пројекту „Универзитет катастрофе“ и умјетничком раду Раденка Милака и његових интернационалних сарадника, он је рекао да  је јасно да је ријеч о једном веома озбиљном концепту који у својој идеји има универзални карактер.

Прojeкат „Унивeрзитeт кaтaстрoфe“ рeaлизoвaн је у сaрaдњи сa слoвeнaчким умjeтникoм Рoмaнoм Урaњeкoм и гoстуjућим интeрнaциoнaлним умjeтницимa.

Сам аутор  је истакао да је ово велики успјех, прије свега, наше државе и Музеја савремене умјетности Републике Српске, као носиоца цјелокупног пројекта те свих партнера и сарадника који су учествовали у пројекту.

„Велики је успјех бити овдје и показати наш Павиљон осталим земљама које су такође ту. Бијенале траје шест мјесеци и видјећемо у којем правцу ће се пројекат развијати. Јако сам задовољан, ово је само почетак на путу ка будућности“, истакао је Милак.

Пројекат ће у новембру бити завршен конференцијом. То ће бити едукативни елемент, гдје ће се поред умјетника чути утицајни научници и филозофи који ће говорити о теми катастрофе, а послије тога биће приређена изложбу и у Музеју савремене умјетности Републике Српске.

Умјетник Младен Миљановић, који се својим радом "Врт уживања" 2013. године такође представио у Венецији, истакао је да је прије четири године много битнија била чињеница да смо се појавили на Венецијанском бијеналу него шта ћемо показати.

„Мени је драго да ове године са Раденковим наступом одржавамо континуитет. С друге стране, имамо једну потпуно нову концепцију павиљона која говори о свијести која савремену умјетност презентује на различите начине“,  казао је Миљановић и додао да је  у Павиљону БиХ битна сама идеја "Универзитета катастрофе" која се бави идејом универзума.

Павиљон Босне и Херцеговине на 57. Венецијанском бијеналу званично је отворио министар цивилних послова Босне и Херцеговине Адил Османовић, нагласивши универзалност порука које у себи садржи пројекат „Универзитет катастрофе“.

Павиљон Босне и Херцеговине у Палати Малипиеро у Венецији биће отворен до 26. новембра ове године, а овогодишње представљање Босне и Херцеговине на Венецијанском бијеналу организовао је Mузej сaврeмeнe умjeтнoсти Рeпубликe Српскe, уз подршку Влaде Рeпубликe Српскe, односно Mинистaрства прoсвjeтe и културe те Сaвjeта министaрa Бoснe и Хeрцeгoвинe.Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.