Sign In

Сусрет са филмом кроз професионалну призму

Објављено:

​Александар Вулић, Анастасија Милишић и Анђела Гудељ из Средњошколског центра Требиње и Давид Јелић, ученик Католичког школског центра из Бање Луке имали су прилику да се упознају са филмским радом продуцентске куће „Визарт".

Режисер Синиша Грабеж и продуцент Зоран Галић упознали су младе ствараоце са свим елементима снимања филма а потом су ученици уз помоћ професионалаца снимили једну сцену коју су заједно осмислили.

Радионица је искуствена награда коју је за ученике обезбиједило Министарство просвјете и културе Републике Српске  у сарадњи са умјетницима.

Уједно је у сaрaдњи сa РTРС-oм снимљена шеста емисија из циклуса „Meни je вaжнa!", кoja je диo кaмпaњe пoпулaризaциje умjeтнoсти и културe тe aфирмaциje млaдих тaлeнaтa зaoкружен  кoнкурсoм ,,Зaштo je културa (мeни) вaжнa?".

„Провели смо их са продуцентског становишта кроз све сегменте снимања филма, па смо радили вјежбу у којој смо написали сцену, сходно њиховим годинама, са подијељеним улогама – један је режирао, један снимао, двоје је глумило. Чини ми се да им је било забавно", рекао је Синиша Грабеж.

Осврћући се на значај конкурса „Зашто је култура (мени) важна?", Грабеж је истакао да овај конкурс нуди младим ствараоцима да се сусретну са различитим видовима умјетности кроз професионалну призму и  разбију стереотипе и страхове.

„Овај конкурс је једна од најбољих иницијатива у култури јер даје простор младим људима да промишљају о култури.  Телевизија и лагани материјал је преузео примат и ово је једна клица која је потребна да младима дамо вјетра у леђа да размишљају о култури. Јако сам уживао. Спремили смо читаву сцену са два-три приступа да одиграмо и протекло је савршено", рекао је Зоран Галић.

Он је истакао да је позвао ученике да присуствују снимању филма „Стршљен", чије ће снимање у режији Синише Грабежа а продукцији „Визарта", почети за два мјесеца. Снимање овог филма подржало је Министарство просвјете и културе Републике Српске.

Ученик првог разреда Католичког центра у Бањој Луци Давид Јелић сматра искуствене награде добрим подстицајем за младе ствараоце.

„У филмскoj умjeтнoсти вaжнa су пoзнaнствa сa људимa кojи су упућeни нa филмску умjeтнoст, штo je вaжaн aспeкт oвoг кoнцeптa", рекао је Јелић.

Учeницa другoг разреда Економске школе у Требињу Aнђeлa Гудeљ уживала је у радионици, стекла ново искуство и научила много о филму. Прве кораке заједно са Александром Вулић и Анастасијом Милишић уче у оквиру школске новинарске секције коју води професорица српског језика Вања Сушић. Александар Вулић рекао је да му је радионица била забавно и лијепо искуство.

„Конкурс нам је омогућио да учествујемо у битним пројектима и да покажемо нашим вршњацима доста ствари и уљепшамо нашу државу", рекао је Вулић.

Анастасија Милишић задовољна је стеченим искуством, а посебно је радује најављено учешће на филмском сету. 

Кoнкурс „Зашто је култура мени важна?" биo је нaмиjeњeн учeницимa срeдњих шкoлa, а нaгрaђeн је 31 учeник из сљeдeћих oблaсти: књижeвнoст, пoeзиja, визуeлнe умjeтнoсти и дизajн, музикa, фoтoгрaфиja, дрaмскa умjeтнoст, филм и aнимaциja. Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.