Sign In

Снажна стваралачка енергија и пријатељства обиљежили радионице

Објављено:

​Три дана рада са ученицима који умију промишљати о култури, који могу и већ стварају нове умјетничке вриједности, у изузетном амбијенту Андрићевог института у Андрићграду, оставило је важан траг на све учеснике и Вишеград.

Завршена је креативна радионица са ученицима средњих школа награђених на конкурсу Министарства просвјете и културе „Зашто је култура (мени) важна?", и оно што што би се могло сабрати у заједничку оцјену јесте дивно искуство, прегршт нових знања који ученицима отварају нове видике, задовољство њихових професора који су били у пратњи, незаборавно дружење и бројна нова пријатељства.

Радионицу креативног писања са ученицима радила је књижевница Тања Ступар Трифуновић,  драматуршку радионицу водио је Милан Гајић, фотографску Драго Веjновић, радионицу из области музике Давид Мастикоса, филмску радионицу Марко Шипка и ликовну Маја Шолак Батаковић, сви са Академије умјетности Универзитета у Бањој Луци.

Највидљивији је онај рад који је изњедрила ликовна радионица, јер је у оквиру ње осликан један градски зид и у насљеђе и сјећање на конкурс „Зашто је култура (мени) важна?" Вишеграду оставио знаковити мурал са мотивом птице.

О својим импресијама и раду са ученицима у овој радионици, у оквиру које су стварали ученици из билећког Средњошколског центра „Голуб Куреш" и ученици из бањoлучких средњих школа,  Медицниске и Електротехничке школе, њихова менторка Маја Шолак Батаковић говорила је у суперлативима и похвалила све ученике.

„Мени лично је било јако угодно током два дана рада са ученицима, једном веселом и задовољном скупином  креативне дјеце, која је потврдила свој таленат. Опредијелила сам се за један необичан начин ликовног израза, и то за израду мурала, што је за њих до сада била непознаница. Имали су прилику да науче неке основе у изради мурала, од цртања скице до њеног преношења на зид и начина осликавања", објаснила је Маја Шолак Батаковић.

Она је напоменула да су на зид пренијели цртеж једне од награђених ученица из Билеће, Марте Вујновић, који су само модификовали за потребе преношења на зид.

„Вјерујем да је наш рад њој и осталим ученицима користио и у смислу ликовног сазријевања, али и у сваком другом смислу. Све су ово нека вишеструка и сложенија искуства", рекла је Маја Шолак Батаковић и исказала вјеру да ће се, вођени њиховим примјером, укључити и ангажовати више и млађе генерације ученика.

Она је нагласила да је ово вид добре сарадње Академије умјетности са самим средњим школама и ученицима у смислу њиховог јаснијег упућивања на оно што им Академија може понудити.

Ученици који су осликавали мурал једногласно су изразили неописиво задовољство што им је указана прилика да се докажу и искажу свој таленат, као и да су спремни да научено примијене у свом даљем раду. Ново стваралачко умијеће и усвојено знање могли би, како су потврдили, преточити на неке нове зидове у другим или својим градовима.

Поред ученице Марте Вујновић, мурал је осликавало још пет ученика – Драгана Делић и Сара Милошевић, такође из Средњошколског центра „Голуб Куреш" из Билеће, те Сандра Вукман из бањолучке Медицинске школе и Огњен Клашња из Електротехничке школе „Никола Тесла" Бања Лука.

Све заједно, рад на муралу и дружење са вршњацима талентованим за друге области умјетности, назвали су незаборавним искуством. Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.