Sign In

Већу пажњу посветити даровитим ученицима

Објављено:

У Омладинској политици Републике Српске 2016-2020. године и Стратегији развоја образовања 2016-2021. године предвиђено је да већа пажња буде посвећена даровитим и талентованим ученицима, како би развили своје способности и тиме допринијели развоју друштва, рекла је помоћник министра за омладину, Бранка Малешевић.
 
Малешевићева је додала да је за то потребно успоставити механизам раног препознавања изврсности, али и механизам подршке њиховом даљем развоју.

За сам развој Српске, додала је она, значајно је да се омогући сваком изврсном појединцу да развије своје способности, како не би дошло до тенденције њиховог опадања путем формалног образовања.

"Формално образовање је до сада било искључиво усмјерено на учење и понављање стеченог знања. Дјеца нису усмјеравана како да уче и како да се додатно развија њихова креативност", рекла је Малешевићева која је присуствовала едукацији за наставно особље под називом "Изврсност".

Едукација је организована у оквиру пројекта "Вријеме је за надарене, талентоване и изврсне младе", који реализује Центар за развој младих и заједнице "Перпетуум мобиле".

Малешевићева је рекла да је пројекат "Вријеме је за надарене, талентоване и изврсне младе" значајан, јер ће допринијети успостављању механизма раног препознавања изврсности и отпочети процес успостављања система ефикасне подршке развоју изврсности.

Она је истакла да је Министарство породице, омладине и спорта финансијски подржало поменути пројекат.

Извршни директор Центра за развој младих и заједнице "Перпетуум мобиле", Илија Трнинић, рекао је да тренутно у Српској не постоје посебни програми препознавања талентоване и надарене дјеце те њихово усмјеравање на даља усавршавања, као ни програми који оспособљавају наставнике да препознају даровитости код ученика.

Он је истакао да је један од круцијалних проблема неувезаност образовних институција са привредним и пословним субјектима који имају потребу за ангажманом даровите омладине по завршетку њихових образовања уз претходну, евентуалну, подршку даровитим младим људима.

"Овај пројекат представља пионирски подухват систематски организованог приступа креирања методологије и модалитета едукације наставног особља у препознавању даровите дјеце и омладине у вишим разредима основних школа", нагласио је Трнинић.

Он је рекао да се едукацијом, усвајањем и примјеном методологије и модалитета препознавања даровите дјеце ствара нуклеус који је примјењив и на друге регије и школе.

Трнинић је истакао да је пројектом "Вријеме је за надарене, талентоване и изврсне младе" планирано да се 14 наставника из основних школа бањалучке регије оспособи за рано препознавање и идентификацију изврсних у различитим областима.

Едукације за наставно особље води доцент на Филозофском факултету у Бањалуци на студијском програму психологија, Милица Дробац Павићевић, која је истакла да ће се путем едукације наставницима и учитељима настојати приближити концепт даровитости и талента.

"Наставници имају више погрешних увјерења о томе каква су то даровита дјеца и често их мијешају са врло послушном и успјешном дјецом, а ријетко кад се даровито дијете уклапа у један такав профил", рекла је Павићевићева.

Она је додала да је циљ едукације да се разбију митови које наставници имају, да доведу у питање своје увјерење и претпоставке о даровитој дјеци и да о томе добију научна сазнања.

"Доминантан је циљ да се наставници освијесте колико је та проблематика захтјевна и колико је важно и ментално здравље те дјеце, а не само њихово постигнуће", закључила је Павићевићева.Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.