Sign In

Заједнички излет на козари дјеце са Космета и Центра "Сунце"

Објављено:

Група од 25 дјеце и омладине са посебним потребама и њихови родитељи, чланови Удружења "Подржи ме" из Косовске Митровице, данас су заједно са домаћинима, дјецом из приједорског Центра "Сунце", били на излету на планини Козари.
 
Излетницима се придружила министар породице, омладине и спорта Републике Српске, Јасмина Давидовић, која је истакла да је веома битно да су се све институције које су учествовале у организовању њихове посјете Републици Српској потрудиле да се дјеца осјећају лијепо, безбједно, да се упознају и друже.
 
"Наша је намјера била да им се врати дио пажње и љубави које је Република Српска у неким тешким тренуцима имала од Србије, да им покажемо колико нам је стало да се осјећају лијепо и да им овај боравак код нас остане у најљепшем сјећању", истакла је Давидовићева, која је за учеснике излета организовала заједнички ручак.
 
Она је додала да Министарство породице, омладине и спорта подржава овакве активности у пуном капацитету, а посебно када је ријеч о дјеци са посебним потребама.
 
Боравак дјеце, младих и њихових родитеља, чланова Удружења родитеља "Подржи ме" из Косовске Митровице, организовао је Одбор за помоћ Србима на Косову и Метохији.
 
Предсједник Одбора, Милорад Арлов, истакао је да је у току седам година, колико траје пројекат "Спојимо дјецу из Републике Српске и Косова и Метохије", ово први пут да дјеца са посебним потребама дођу у Републику Српску.
 
"Вјерујем да ће ова сарадња, као и нова пријатељства бити настављена и нама је драго што смо баш овој категорији дјеце омогућили да изађу колективно на једно путовање и дружење", рекао је Арлов.
 
Он је најавио за 26. јуни уручивање донације за Удружење "Подржи ме" у износу од 10.000 евра за њихов рад и едукацију дјеце, те додао да се у претходних годину дана интензивно радило на помоћи овом удружењу.
 
Предсједник Удружења родитеља дјеце са посебним потребама "Подржи ме" из Косовске Митровице, Ивана Ракић, истакла је да је ово четврти дан како се дјеца друже и да се већ осјећа туга због скорог растанка.
 
"Домаћини су били дивни и нисмо очекивали овако нешто, одушевљени су деца и родитељи и мислим да је ово прави потез. Верујем да ово није крај него почетак наше сарадње", рекла је Ракићева.
 
Светлана Јовановић, мајка дјечака Стефана који је током сукоба у Призрену изгубио моћ говора, захвалила је свима који су омогућили ову посјету.
 
"Нама је част што су деца овде дошла јер никада нисмо изашли ван граница Србије и хвала свима на гостопримству. Никада бољи дочек нисмо имали и посебно што су деца доживела ову слободу кретања коју тамо немају", рекла је Јовановићева.
 
Дјеца и млади са Косова и Метохије присуствовали су претходних дана настави заједно са ученицима Јавне установе "Сунце", били су гости Удружењас родитеља "Невен", Кола српских сестара и обишли знаменитости Приједора.
 
Након данашњег излета и посјете Бањалуци, њихов боравак се завршава и они сутра крећу назад у Косовску Митровицу.
Удружење "Подржи ме" броји чланство од 110 тешко болесне дјеце, дјеце са посебним потребама и ометене у развоју и једино је такво на Косову и Метохији.

​​​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.