Sign In

ИНТЕРВЈУ МИНИСТРА ДАВИДОВИЋ СРНИ: 2019. БИЛА ДИНАМИЧНА И УСПЈЕШНА, А У 2020. ЈОШ ИНТЕНЗИВНИЈЕ

Објављено:

​​
Министар породице, омладине и спорта Републике Српске, Соња Давидовић, рекла је да министарство на чијем је челу у 2020. години очекује организација више значајних спортских догађаја, израда нове омладинске политике, те наставак активности у оквиру програма демографске обнове, које ће ускоро бити представљене јавности.
 
Давидовићева је оцијенила 2019. као динамичну и успјешну годину јер је Министарство породице, омладине и спорта израдило стратешки значајне документе, првенствено Нацрт закона о спорту, послије готово двије деценије.
 
"Овим документом дефинисали смо рад спортских савеза и ојачали њихову улогу. Посебну пажњу посветили смо здравственој заштити спортиста, а озбиљно смо се бавили и школским спортом, али и едукацијом кадра који ради са дјецом", изјавила је Давидовићева у интервјуу Срни.
 
Она је истакла да су бројне измјене које би требало да уведу ред у функционисање спортског система, а једногласна подршка народних посланика је потврда да је урађен квалитетан документ.
 
БЕЗ ТОЛЕРАНЦИЈЕ ДРУШТВА ЗА НАСИЉЕ У ПОРОДИЦИ
 
Према њеним ријечима, Министарство породице, омладине и спорта Републике Српске измијенило је Закон о заштити од насиља у породици, желећи да подигне на виши ниво заштиту жртава насиља у породици.
 
Она је нагласила да је свако насиље у породици дефинисано као кривично дјело.
 
"Увели смо институт процјене ризика, право жртве на присуство особе од повјерења у поступку након пријаве насиља у породици и друге измјене како бисмо послали јасну поруку да ће жртва бити заштићена и да не постоји толеранција друштва према насиљу", навела је Давидовићева.
 
Она је подсјетила да је урађена Стратегија за унапређење и развој волонтирања за наредни петогодишњи период.
 
"Покренули смо важне кампање којима желимо промовисати талентоване младе који су будућност Републике Српске, али и указати на значај очувања породице и породичних вриједности", каже Давидовићева.
 
Она је подсјетила да је реализован и пројекат "Спорт у школе", у оквиру којег су за све основне школе у Републици Српској обезбијеђени пакети спортске опреме за обављање наставе физичког васпитања за ученике од првог до петог разреда, јер је у том узрасту од изузетног значаја правилан рад са дјецом због њиховог физичког развоја.
 
"Покренут је и Национални програм демографске обнове Републике Српске, који је покренула предсједник Републике Српске, али су се активно укључиле све институције и направили смо помаке и у тој области", оцјењује Давидовићева.
 
У 2020. ДОДАТНИ САДРЖАЈИ И ИНТЕНЗИВНИЈИ РАД
 
Говорећи о плановима за наредну годину, Давидовићева је поручила да Министарство породице, омладине и спорта наставља са реализацијом започетих кампања, које ће обогатити додатним садржајима и интензивирати рад на терену.
 
"Очекује нас организација Европског првенства у одбојци за основне школе, што је један јако значајан, али и изузетно захтјеван догађај. Планирали смо и велико републичко финале Малих олимпијских игара у Бањалуци, али и Европску седмицу спорта", појаснила је министар породице, омладине и спорта.
 
Она је додала да Министарство очекује и израда нове омладинске политике, реализација договорених активности са Министарством омладине и спорта Србије, али и наставак реализације Посебног програма субвенционисања каматне стопе на стамбене кредите за младе и младе брачне парове.
 
Планирана је, истакла је министар породице, омладине и спорта, израда Стратегије за сузбијање насиља у породици у Републици Српској за наредни петогодишњи период до 2024. године, као и наставак активности у оквиру програма демографске обнове, које ће ускоро представити јавности.
Одговарајући на питање да ли је Министарство поступило према закључку Владе да у својим ресорима сачини анализу преноса надлежности са Републике Српске на БиХ, она је изјавила да је Министарство у потпуности испоштовало све закључке Владе Републике Српске, па тако и овај.
"Опредјељење највиших органа власти јесте да се заштите надлежности Републике Српске и Министарство породице, омладине и спорта поступа у складу са опредјељењем институција Српске", поручила је Давидовићева.

 

​​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.