Sign In

Конференција о регионалној сарадњи младих

Објављено:

Министарство породице, омладине и спорта и Омладински савјет Републике Српске успјешно су организовали Конференцију о регионалној сарадњих младих која је одржана 31. маја и 1. јуна 2018. године у Етно селу Станишићи код Бијељине.
Циљеви ове регионалне конференције, која је други пут одржана, су били повезивање и интензивирање односа омладинских организација Републике Српске и Србије.
 
На самом почетку конференције учесницима су се обратили Данијела Топић, предсједница Омладинског савјета Републике Српске, Дарко Станић, државни секретар Министарства, омладине и Спорта Србије и др Јасмина Давидовић, министрица породице, омладине и спорта Републике Српске која је уједно и свечано отворила конференцију.
 
Министрица Давидовић је навела да се ова конференција одржава према акционом плану Министарства породице, омладине и спорта Републике Српске, те нагласила да је веома важно да се током дводневне конференције разговара о Регионалној канцеларији за сарадњу младих западног Балкана која је формирана прије двије године.
 
“Идеја је да млади западног Балкана заједно раде на различитим пројектима, који ће се финансирати путем ове канцеларије”, рекла је Давидовићева новинарима.
 
Она је напоменула да ће 10 омладинских организација из Српске и 10 из Србије договарати начине за појачавање сарадње у различитим областима, а један од њих је како да заједно аплицирају на конкурсу предвиђеном у јулу за пројекте, за чију реализацију је планирано два милиона евра.
 
“Суштина ове конференције јесте јака сарадња младих и њихових организација у разичитим доменима, посебно договор у вези са пројектима на које само заједно могу аплицирати, а за које су предвиђена велика финансијска средства”, рекла је Давидовићева.
 
Државни секретар Министартства омладине и спорта Србије, Дарко Станић, истакао је да су везе Српске и Србије нераскидиве у сваком погледу, те да је данашња конференција добар примјер повезаности и сарадње.
 
“Жеља нам је да се што више зближимо, сарађујемо и удружено наступимо у свим сегментима у друштву, па и овом данашњем везаном за заједничке пројекте младих”, рекао је Станић.
 
Предсједник Омладинског савјета Републике Српске, Данијела Топић, истакла је да је циљ да се окупи што већи број омладинских организација из Србије и Српске, те да разговарају о заједничким проблемима и изазовима младих.
 
“Неопходно је да заједно дајемо и креирамо неке приједлоге и рјешења, те аплицирамо за фондове који су за нас доступни”, рекла је Топићева, истичући да је сарадња са организацијама младих из Србије постојала и раније, те да из године у годину бива све снажнија.
 
Она је напоменула да је и сарадња омладинских организација Српске са организацијама младих из других земаља региона увијек у “активном статусу”.
 
Првог дана конференције било је ријечи о актуелним активностима и дешавањима у Регионалној канцеларији за сарадњу младих западног Балкана (РYЦО), пројектима који су одобрени на првом позиву РYЦО, процесу и потешкоћама током аплицирања на сами позив, те о другим међународним фондовима за младе. Током другог дана учесници су концептом отворених разговора дефинисали идеје и приједлоге пројеката које би организације из Републике Српске и Србије могле заједно аплицирати на сљедећим конкурсима који буду објављени.
 
На конференцији је учествовали преко 30 представника институција, омладинских организација, организација за младе, те кровних савеза младих из Републике Српске и Србије.

​​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.