Sign In

Малешевић: немјерљив допринос волонтера

Објављено:

Волонтерски сервис Републике Српске је у претходних пет година одрадио више од 240.000 волонтерских сати укупне вриједности 744.281 КМ, мада се њихов рад често не може измјерити у новцу, имајући у виду допринос који дају широј заједници, посебно рањивим категоријама, рекла је помоћник министра за омладину Српске, Бранка Малешевић.
 
Она је навела да је Волонтерски сервис Српске активан и функционалан, а сачињен је од 15 локалних волонтерских сервиса са више од 11.500 волонтера.
 
"Министарство је у посљедњих пет година за рад волонтерских сервиса и рад удружења грађана која унапређују и развијају волонтирање у Републици Српској издвојило 299.000 КМ, а волонтерски сервиси обезбиједили су од међународних донатора 122.000 КМ", навела је Малешевићева.
 
Малешевићева је током округлог стола о волонтирању, рекла да су волонтери најчешће ангажовани у социјалнои сектору и великим спортским и културним манифестацијама, те да је од 2014. до 2018. године било око 1.300.000 корисника волонтирања.
 
Извршни директор Волонтерског сервиса Републике Српске, Свјетлана Поповић, рекла је да највећи постотак волонтера чине средњошколци и незапослени, али се неријетко јављају и старији људи.
 
"При запослењу, наша волонтерска књижица, коју сваки волонтер добије, игра све значајнију улогу јер они кроз волонтерски рад стичу и компетенције које не могу стећи у формалном образовању", рекла је Поповићева.
 
Она је нагласила да је од 2014. до 2018. године урађен добар посао када су питању законски оквири, као и да се поштује Закон о волонтирању и напокон разликују приправници од волонтера, што је раније био проблем.
 
Округли сто о волонтирању одржан је у оквиру Пете скупштине Волонтерског сервиса Републике Српске, а његов циљ је анализа резултата претходне стратегије и представљање смјерница за израду нове стратегије за унапређење и развој волонтирања од ове до 2023. године.
 
Организатори су Министарство породице, омладине и спорта Српске и Волонтерски сервис Републике Српске.

​​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.