Sign In

Међународни дан дјеце жртава насиља

Објављено:

​​
Министар породице, омладине и спорта, Јасмина Давидовић, рекла је данас у Бањалуци да су сваком дјетету које доживи насиље, злостављање или занемаривање угрожена основна права - на живот, опстанак и правилан развој.
 
"Друштво мора да обезбиједи сваком дјетету поштовање његовог људског достојанства. Дјетету се мора обезбиједити физички и психички интегритет и на томе све институције морају да раде заједно, као и сви стручњаци који у својим областима брину о дјетету", рекла је Давидовићева.
 
Она је подсјетила пред почетак заједничке сједнице Савјета за дјецу Републике Српске и Савјета за сузбијање насиља у породици и породичној заједници, која се одржава поводом 4. јуна - Међународног дана дјеце жртава насиља, да Српска од 2013. године има Протокол о поступању у случају насиља, злостављања или занемаривања дјеце.
 
Она је истакла да су тим актом одређене активности просвјетних и здравствених установа, правосуђа и полиције у овој области.
 
"Мислим да је одлично написан, али увијек треба подсјетити колика је одговорност на свим стручњацима да раде пуним капацитетом на томе", навела је Давидовићева.
 
Она је нагласила да у свакој школи треба обратити пажњу да ли је дијете жртва насиља, истичући да је на педагозима и разредним старјешинама да примијете да ли неко од дјеце има проблем.
 
"Не смијемо дозволити да нам дјеца буду изложена насиљу, злостављана или занемаривана јер физичко насиље оставља посљедице, а психичко још теже", истакла је Давидовићева.
 
Она је поручила да друштво у Републици Српској не толерише насиље и да насилници морају знати да ће бити санкционисани.
 
"У исто вријеме, жртве насиља треба да знају да имају коме да се обрате у случају проблема", нагласила је Давидовићева.
Подаци од посљедње двије до три године показују да у Републици Српској постоји 600 дјеце жртава насиља, а за ефикасније спречавање ове негативне појаве потребно је формирати базу података, рекла је члан Савјета за дјецу Републике Српске, Нада Граховац .
 
"Осим статистичких показатеља који је то број дјеце, којег су узраста и пола, морамо знати ко су починиоци, шта су предузеле надлежне институције, који дио система је најслабија карика и шта треба мијењати у систему да би одговорио на потребе дјетета", истакла је Граховчева.
 
Она је додала да извјештај о насиљу над дјецом за 2016. годину још није званично усвојен, али да они којима располажу у посљедње двије-три године говоре да постоји 600 дјеце жртава готово 700 различитих облика насиља.
 
"Посебно забрињава да из тих извјештаја произилази да је у порасту број дјеце у узрасту до четири године која су жртве различитих облика насиља", упозорила је Граховчева.
 
Она је навела да је посљедњи усвојени извјештај о насиљу над дјецом из 2015. године, према којем је 30 центара за социјални рад у Српској доставило податке да нису регистровали случајеве насиља над дјецом, а истовремено је само 20 школа у Српској евидентирало 120 дјеце жртава различитих облика насиља.
 
"То показује да још увијек немамо адекватан одзив оних који поступају приоритетно на терену. Без тих података врло је тешко предлагати додатне мјере", навела је Граховчева.
 
Она је рекла да извјештаји треба да буду у функцији превенције, али и оцијенила да је током посљедњих неколико година у Српској учињен значајан корак у приступу рјешавања проблема насиља над дјецом.
 
Предсједник Савјета за сузбијање насиља у породици и породичној заједници, Иванка Марковић, нагласила је да је примјетно да у извјештајима о насиљу над дјецом сви субјекти заштите имају различите податке.
 
"Образовне институције, центри за социјални рад, здравствене установе, Министарство унутрашњих послова и судови имају различите податке о броју дјеце жртава насиља у породици, што говори да субјекти заштите не препознају све облике насиља у породици", рекла је Марковићева.
 
Она је навела да је потребно побољшати едукацију свих који су обавезни да препознају облике насиља у породици, истичући да у томе веома значајну улогу има образовни систем.
 
УН су 1983. године прогласиле 4. јун за Међународни дан дјеце жртава насиља како би подсјетиле да многа дјеца свакодневно пате због различитих облика злостављања. Овај дан наглашава важност заштите права дјеце и међународне борбе против насиља над дјецом.
 

​​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.