Sign In

Министар Јасмина Давидовић посјетила Сигурну кућу у Бањалуци

Објављено:

Министар породице, омладине и спорта Републике Српске, Јасмина Давидовић, рекла је да је насиље у породици друштвено неприхватљиво и поручила да ће жртвама бити пружена помоћ и заштита, док ће насилници сносити санкције.
 

"Сви би требало да имамо такав став, а жене треба да знају да нису дужне да трпе насиље", рекла је Давидовићева током посјете Сигурној кући у Бањалуци.

Она је поручила да ће женама у случају насиља у породици друштво пружити потпуну заштиту и подршку, а да би насилници, нарочито потенцијални, требало да знају да ће бити санкционисани.

Давидовићева је рекла да Министарство настоји да Законом о заштити од насиља у породици путем сигурних кућа обезбиједи сигуран смјештај и помоћ жртвама.

"Наши субјекти заштите, полицијске станице, домови здравља, школе, судови, тужилаштво и центри за социјални рад добро раде, увезани смо, пружамо подршку и сарађујемо", истакла је Давидовићева.

Она је навела да у источном дијелу Републике Српске за сада нема сигурне куће, али да ће у наредном периоду у сарадњи са једном невладином организацијом у Требињу почети активности на њеном формирању у том дијелу Српске.

Давидовићева је истакла да у Републици Српској постоје три правна лица која реализују сигурну кућу - у Бањалуци, Бијељини и Модричи.

Према њеним ријечима, ресорно Министарство, односно Влада Републике Српске финансира 70 одсто трошкова за рад сигурних кућа, а локалне заједнице учествују са 30 одсто.

Министарство за финансирање сигурних кућа годишње располаже са 255.000 КМ, а од ове године трошкови сигурним кућама финансирају се квартално, свака три мјесеца.

Давидовићева је подсјетила на СОС телефон 1264, који функционише 24 часа дневно у цијелој Републици Српској, а путем којег жртве насиља могу потражити стручну помоћ.

Координатор Сигурне куће у Бањалуци, Амела Башић Томић, рекла је да установа има капацитет за 24 жене и дјецу, те да је ту тренутно смјештено седам жена и седморо дјеце.

Она је подсјетила да је Сигурна кућа за жене и дјецу жртве насиља у породици у регији града Бањалука основана на иницијативу Фондације "Удружене жене", те да је почела са радом 12. фебруара 2007. године.

Томићева је истакла да Сигурна кућа испуњава све услове прописане Законом о заштити од насиља у породици Републике Српске и подзаконским актима који регулишу њен рад.

"Од 1. јануара до почетка новембра ове године у Сигурној кући било је смјештено укупно 67 лица, и то 27 жена и 40 дјеце", навела је Томићева.

Посјета Сигурној кући у Бањалуци реализована је поводом кампање "Шеснаест дана активизма борбе против родно заснованог насиља", која од 25. новембра до 10. децембра разним активностима указује на потребу јачања капацитета да би се спријечио сваки облик насиља над женама.Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.