Sign In

Министар Давидовић присуствовала панел дискусији о очинству

Објављено:

​Министар породице, омладине и спорта Републике Српске, Јасмина Давидовић, рекла је да су 2016. године очински допуст у Српској користила 22 оца, а у 2017. години 31 отац, што указује на лагани тренд повећања и чешћу праксу да очеви, умјесто мајки, иду на породиљско одсуство.

„То значи лагани тренд повећања, што ми као друштво које његује цивилизацијске вриједности мушкараца и жена подржавамо“, рекла је Давидовићева током панел дискусије о очинству под називом „Очинство, његоватељство и очински допуст:Критични кораци ка постизању родне равноправности у БиХ“.

Давидовићева је рекла да је Законом о раду и Законом о дјечијој заштити у Српској омогућено и очевима да узму породиљско одсудство 60 дана од рођења дјетета. Она је нагласила потребу да се све више говори о могућности да и очеви могу користити породиљско одсудство исто као и мајке.

„Суштина је у томе да се постигне договор у породици, онда када мушкарац и жена оцијене да им је боље и прихватљивије за породицу да мушкарац прихвати одсуство и одговорност за велики дио родитељства, велику помоћ својој супрузи, ми као друштво им ту могућност пружамо“, рекла је Давидовићева и додала да у том случају жена има могућност напредовања у каријери.

Амбасадор Краљевине Шведске у БиХ, Андерс Хагелберг, нагласио је важност области родне равноправности укључујући улогу мушкараца и очева. Он је рекао да је Шведска увела нови закон по овом питању седамдесетих година прошлог вијека, те да се до сада много тога позитивног догодило , те да се значајно промијенио начин размишљања у друштву о улози очева.

Хагелберг је рекао да блиски однос очева са дјецом ствара много бољу атмосферу у друштву, те да је такав развој ситуације јако добар и за економску ситуацију у једној земљи.

Сумка Бучан из организације Care International рекла је да статистике показују да мање од пола одсто очева узима породиљски допуст, односно дијели га супругом, истичући да је повољнија ситуација у Републици Српској, јер су како је рекла боље регулисане накнаде за породиљски допуст, што је боља мотивација да се користи тај допуст.

„У читавој БиХ у једној години не можемо рећи да је користило породиљски допуст до 50 очева“, рекла је Бучан.

Директор института Перпетум мобиле, Илија Трнинић, је рекао да већ три године промовишу агажман очева у смислу постизања равноправности у породици и друштву кроз кампању под називом „Супер тата“.

„Кроз кампању желимо да имамо тате које ће на неки начин бити узор, јер бојим се да у овом друштву већ дужи низ година имамо проблем са узором младим људима, поготово дјеци у процесима одрастања и васпитања“, рекао је Трнинић.

Панел дискусију у Дому омладине организовала је Амбасада Шведске БиХ у партнерству са организацијом „Care International Balkans“ , Институтом за развој младих и заједнице „ Perpetuum mobile“, Фондацијом Infohouse и Шведским институтом.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.