Sign In

Одржана манифестација "Ћопићевим стазама дјетињства"

Објављено:

У Хашанима, родном мјесту књижевника Бранка Ћопића, данас је одржана традиционална манифестација "Ћопићевим стазама дјетињства", коју организују општина Крупа на Уни и Фондација "Бранко Ћопић".
 
Министар породице омладине и спорта Републике Српске, Соња Давидовић, истакла је да је веома значајно сачувати сјећање на лик и дјело књижевника Бранка Ћопића.
 
"Свјесни смо да се општина Крупа на Уни сусреће са бројним проблемима, да има породица којима је потребна помоћ и настојаћемо да помогнемо. Знамо да је потребна помоћ и у области инфраструктуре, па би идуће године требало да изградимо игралиште у Хашанима, код спомен-школе Бранка Ћопића", рекла је Давидовићева.
 
Помоћник министра просвјете и културе Републике Српске, Тања Ђаковић, навела је да је Ћопић остао упамћен као један од најплодоноснијих и најпревођенијих српских писаца, незаобилазан у свакој школској лектири, али и као један од омиљених и веома читаних ставаралаца врхунске белетристике и поезије.
 
"Највећа радост Ћопићевог приповиједања јесте смијех, који је добродушан, који чини да живот буде милији. Из његовог приповиједања пробија и тон сјете, туге, и горчине, али Ћопић нас учи да је и то живот. Учи нас да је у животу више лијепог него ружног, више добра него зла, више људског, а мање нељудског", рекла је она.
 
Ђаковићева је рекла да књижевни рад Бранка Ћопића није заборављен, те да су његов лик и дјело и даље присутни у родним Хашанима.
Начелник општине Крупа на Уни, Младен Кљајић, изјавио је да ће ова локална заједница увијек подржавати све манифестације које су повезане са Ћопићем.
 
"Радује нас да ће Влада Републике Српске завршити изградњу реплике родне куће Бранка Ћопића. Захвални смо и за најављену помоћ Министарства породице, омладине и спорта, за изградњу школског игралишта у Хашанима", рекао је Кљајић.
 
Светозар Личина, предсједник Фондације "Бранко Ћопић", рекао је да је Ћопић оставио књижевни споменик и да његово дјело не може бити заборављено.
 
Манифестација "Ћопићевим стазама дјетињства" одржава се о Михољдану, који је крсна слава Ћопића.
 

​​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.