Sign In

Одржана манифестација "Срцем од аутизма"

Објављено:

​Помоћник министра за породицу, Босиљка Бошњак, изјавила је на манифестацији "Срцем од аутизма" да је породицама које имају дјецу са аутизмом потребна подршка и помоћ, не само институција, него и цијелог друштва.

На манифестацији, коју су организовали Удружење родитеља дјеце са аутизмом "Дуга" и Културни центар Градишка, Бошњак је навела да је Министарство препознало рад и финансијски подржало ово удружење, које, како је рекла, одлично ради са корисницима и пружа подршку њиховим породицама.

"Влада Српске и ресорно министарство желе да скрену пажњу јавности на проблеме са којима се сусрећу породице које имају дјецу са аутизмом. Њима је потребна подршка и помоћ, не само од институција, него и од цијелог друштва, школа и вртића", истакла је она.

Начелник општине Градишка, Зоран Аџић, рекао је да је Удружење "Дуга", од свог оснивања прошле године, корисник општинског буџета у износу од 4.000 КМ, те да је због потребе ангажовања логопеда буџетско издвајање у 2018. години повећано на 10.000 КМ.

"При крају смо и договора са Домом здравља Градишка да запосле логопеда, који ће радити са дјецом са аутизмом, како би на тај начин могли да помогнемо и њима и њиховим родитељима", додао је Аџић.

Предсједник Удружења "Дуга", Саша Касагић, истакао је да манифестација "Срцем од аутизма" до сада није организована у Градишци, те да је Удружење постигло заначајан напредак у раду са дјецом са аутизмом и дјецом која имају друге потешкоће у развоју.

"За сада имамо логопеда и психолога, а од недавно и тренера специјалних спортова. Све стручне услуге су бесплатне, што је веома значајно за родитеље који су ове услуге до сада плаћали у установама у Бањалуци", навео је Касагић.

Он је истакао да је Удружење "Дуга" остварило контакт и са Свјетском здравственом организацијом, те најавио да ће од 17. до 19. маја у Градишци боравити стручњаци из Њемачке - чланови Вијећа ове свјетске организације који ће бесплатно прегледати дјецу и одржати семинар.

На манифестацији, која је организована поводом Свјетског дана особа са аутизмом, под покровитељством општине Градишка, учествовали су Сервис центар "Дајте нам шансу - Звјездице" из Бањалуке, ученици Основне музичке школе "Бранко Смиљанић" Градишка, дјеца из Удружења "Дуга" и вокални солиста Немања Јовановић.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.