Sign In

Одржана сједница Савјета за сузбијање насиља у породици и породичној заједници

Објављено:

​На сједници Савјета за сузбијање насиља у породици и породичној заједници Републике Српске, продужен је мандат досадашњем сазиву, а за предсједницу  Савјета  једногласно је избрана проф. др Иванка Марковић. Савјет ће и даље радити на унапређењу координисаног и ефикасног дјеловања у области насиља у породици, те праћењу и процјени спровођења политика и мјера за спречавање и сузбијање насиља у породици.

Сједници је присуствовала и министар породице, омладине и спорта, Јасмина Давидовић и изразила своје задовољство досадашњим ангажманом свих чланова Савјета када је ова област у питању. Она је истакла да ће, с обзиром на досадашње искуство  свих чланова, у наредном периоду бити значајно њихово учешће на унапређењу политика у области насиља у породици и породичној заједници.

Чланица Савјета, Нада Голубовић је представила Анализу праћења кривичних и прекршајних поступака у области заштите од родно заснованог и насиља у породици у Републици Српској, односно мониторинг судских поступака који је обухватио 12 судова у Републици Српској у периоду април – новембар 2016. године. Један од закључака овог извјештаја је да се у програм за обуку уврсти едукација у складу са налазима извјештаја, и да едукатор буде предсједница Савјета.

На сједници Савјета разматране су и предстојеће активности  поводом глобалне Кампање „16 дана активизма против насиља над женама“. Све активности поводом ове кампање ће бити у складу са Стратегијом за сузбијање насиља у породици Републике Српске (2014-2019.) и Акционим планом за сузбијање и спречавање насиља у породици за 2017. годину.Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.