Sign In

Одржан округли сто о реформи образовања поводом Међународног дана младих

Објављено:

​​
Помоћница министра за омладину, Бранка Малешевић, присуствовала је округлом столу „Предстојећа реформа образовања у Републици Српској“, на којем је констатовано да су реформе у образовању Републике Српске потребне ради побољшања његовог квалитета, увођења нових технологија и више практичне наставе, те снажнијег повезивања са тржиштем рада.
 
„Млади се, према неким ранијим анкетама, жале управо на неповезаност система образовања са тржиштем рада, мањак практичне наставе и преопширну теоријску наставу, што отежава њихово запошљавање након школовања“- рекла је Малешевићева.
 
Она је подсјетила да ће ресорно министарство и у наредном периоду наставити са реализацијом низа корисних пројеката за младе, међу којима је програм субвенционисања каматних стопа за стамбене кредите за младе и младе брачне парове.
 
Уз напомену да ће ресорно министарство расписати позив за пројекте омладинских организација, Малешевићева је подсјетила да Влада ради на пројектима подршке запошљавању младих предузетника до 35 година за који је издвојено 3,6 милиона КМ, те да је ове године планирано запошљавање 770 приправника путем пројеката Завода за запошљавање.
 
Предсједник Омладинског савјета Српске, Никола Стјепановић, рекао је да је потребна реформа образовања и да у том процесу треба да учествују све заинтересоване стране.
 
Он је, између осталог, рекао да треба радити на правовременом препознавању изврсности код младих, који морају бити активни и борити се за позитивне промјене у друштву.
 
Предсједник Уније студената Српске, Немања Бабић, је изразио наду да ће реформе донијети квалитет у образовању.
 
Он је оцијенио да је уписна политика на универзитетима мало боља него лани, те да се иде добрим смјером.
 
"Има још проблема, али мислимо да ће се реформом увести више практичне наставе и да ће се тржиште рада максимално повезати са јавним универзитетима да би они производили радно способан кадар", рекао је Бабић и додао да је важно и увођење нових технологија и праћење свјетских трендова у образовању.
 
Округли сто о предстојећој реформи образовања у Српској организовали су Министарство породице, омладине и спорта и Омладински савјет Републике Српске, поводом Међународног дана младих.

​​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.