Sign In

Олимпијска бакља стигла у Бања Луку

Објављено:

​​​​​​Предсједник Владе Републике Српске, Радован Вишковић, рекао је да је Влада препознала значај и са више од четири милиона КМ подржала одржавање Европског омладинског олимпијског фестивала /ЕYOF/ од 9. до 16. фебруара у Источном Сарајеву и Сарајеву, манифестације која ће допринијети промоцији зимског спорта Српске и БиХ у свијету.

"Након 35 година, колико је прошло од Олимпијских игара у Сарајеву, имамо прилику да будемо домаћин EYOF-а, што ће сигурно користити Српској за промовисање олимпијских планина и туристичких садржаја, поготово што долази 1100 такмичара из 50 европских земаља", истакао је Вишковић на церемонији дочека олимпијске бакље поводом одржавања EYOF-а.

Он је нагласио да је Влада у протеклим годинама уложила велики напор и финансијска средства у препознатљивост планина у Српској.

Вишковић је рекао да ће EYOF пратити више од 150 акредитованих медијских кућа.

"Захваљујем и градовима домаћинима фестивала Источном Сарајеву и Сарајеву, јер овим БиХ шаље поруку свијету да ми можемо, када хоћемо, да организујемо овако значајне догађаје који користе и једној и другој страни", поручио је Вишковић.

Он је оцијенио да су сва спортска борилишта и у Српској и у Федерацији БиХ спремна за такмичење, те пожелио такмичарима фер борбе и да међу побједницима буде и оних из Републике Српске.

Министар породице, омладине и спорта Републике Српске, Соња Давидовић, рекла је да је поносна што олимпијска бакља поново гори на овим просторима и што су Српска и БиХ домаћини овако значајног догађаја.

"Вјерујем да ће Српска и у будућем периоду изњедрити нове олимпијске шампионе. Република Српска, Источно Сарајево и Јахорина биће одлични домаћини младима из бројних земаља свијета за које сам сигурна да ће се у Српску вратити и као туристи, што ће за нас бити велики успјех", истакла је Давидовићева.

Градоначелник Источног Сарајева, Ненад Вуковић, рекао је да се Српска организацијом EYOF-а враћа на сцену организације великих такмичења у зимским спортовима.

"Желимо да покажемо способност и одговоримо задатку који нам је повјерио Европски олимпијски комитет, имамо амбиције за организовање других великих такмичења и на EYOF гледамо као на могућност да добијемо референцу да организујемо и друге важне догађаје", додао је Вуковић.

Он је изразио задовољство што су прво дошли у Бањалуку и Републику Српску, која је знатно финансијски помогла одржавање овог фестивала.

"Бањалука је, као и Источно Сарајево, град спорта и имала је значајне учеснике на ОИ и у Југославији", додао је Вуковић.

Градоначелник Сарајева, Абдулах Скака, рекао је да је долазак пламена мира у БиХ посебан тренутак и да жели да он увијек гори у БиХ.

"Вјерујем да ће овај EYOF бити најбоље организован до сада, јер су Сарајево и Источно Сарајево спремни за то, вјерујемо да је ово добра платформа за све нас да заједничким трудом можемо постићи велики успјех", нагласио је Скака.

Некадашњи олимпијац, Милорад Каралић, истиче да је веома добро што су Сарајево и Источно Сарајево домаћини EYOF-а, јер домаћи спорт посљедњих година стагнира.

"Ми смо добри у организацији оваквих такмичења, сматрам да ће EYOF бити веома добро организован и да ће ово послужити младима као драгоцјено искуство, као и организаторима који су добро урадили посао", додао је Каралић.

Он је подсјетио да је 1984. године учествовао у ношењу бакље кроз Бањалуку.

Лусија Кимани, атлетичарка поријеклом из Кеније, која је БиХ представљана на Олимпијским играма у Пекингу, похвалила је одржавање EYOF-а у БиХ и поручила спортистима да је све могуће тамо гдје има максималног труда и наде.

Градоначелник Источног Сарајева, Ненад Вуковић, предао је данас у Бањалуци најбољем спортисти Републике Српске у 2018. години Дарку Савићу олимпијску бакљу поводом одржавања EYOF-а.

Свечаност је одржана испред Административног центра Владе Републике Српске, а бакљу су дочекали и предсједавајући Предсједништва БиХ, Милорад Додик, премијер Српске Радован Вишковић, министар породице, омладине и спорта Соња Давидовић и још неколико министара Српске.

Пламен мира јуче су на Олимпијском стадиону у Риму преузели градоначелници Источног Сарајева, Ненад Вуковић и Сарајева Абдулах Скака.

На EYOF-а 2019, који ће бити одржан од 9. до 16. фебруара у Источном Сарајеву и Сарајеву, учествоваће спортисти из 46 земаља, а пријављено је 1.086 такмичара и 750 чланова делегација националних олимпијских комитета. 

EYOF ће свечано бити отворен 10. фебруара на стадиону "Асим Ферхатовић Хасе" у Сарајеву.

​​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.