Sign In

Омладинску политику има више од 50 одсто локалних заједница

Објављено:

​Тренутно нешто више од 50 одсто локалних заједница у Републици Српској има локалну омладинску политику, било као посебан документ, било у оквиру стратегије развоја те локалне заједнице, изјавила је помоћник министра за омладину, Бранка Малешевић.

"У још скоро половини локалних заједница или је истекла локална политика или је у фази израде. Ово је прави моменат да им помогнемо у реализацији израде тог документа", рекла је Малешевићева у Источном Сарајеву, гдје је одржана Трећа регионална конференција "Подршка развоју омладинских политика на локалном нивоу".
 
Она је рекла да је циљ ових конференција да помогну локалним заједницама при изради њихових омладинских политика.
 
"Двије радионице већ су одржане у Бањалуци и Бијељини и оне су обухватиле општине за та подручја, а ово је сад радионица за општине из источног дијела Републике Српске", рекла је Малешевићева.
 
Према њеним ријечима, осим презентације Омладинске политике за Републику Српску, ове конференције прилика су да се представници локалних заједница који раде на изради и реализацији омладинске политике упознају о методологији израде тог документа.
 
"Желимо да информишемо представнике локалних институција да њихове локалне политике треба да се на одређен начин наслањају на Омладинску политику Републике Српске, али и да буду прилагођене потребама младих у њиховим заједницама", додала је Малешевићева.
 
Драгана Спасић из Управног одбора Омладинског савјета Републике Српске навела је да је за Савјет, као кровну организацију за младе, битно да су Омладинска политика Српске и локалних заједница веома репрезентативне.
 
"Млади су били ти који су се изјаснили о својим потребама и стратешким циљевима који треба да буду реализовани у локалним заједницама", нагласила је Спасићева.
 
Она је навела да су међу пет стратешких циљева у Омладинској политици Српске унапређење запошљивости младих, те учешће у друштвено-политичком животу како би активно допринијели развоју локалних заједница.
 
Представник града Приједора, Светозар Вучковац, рекао је да су Министарство породице, омладине и спорта, те Омладински савјет Српске препознали град Приједор као локалну заједницу која је урадила квалитетан документ за младе.
 
"Највећи фокус дат је запошљивости младих", рекао је Вучковац и додао да је уведена нова категорија изврсности младих како би се дала прилика креативним, талентованим људима да дођу до изражаја.

​​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.