Sign In

Отворен вртић у Дјечијем дому „Рада Врањешевић“

Објављено:

​​​У бањалучком Дому за дјецу и омладину без родитељског старања "Рада Врањешевић" данас је отворен дјечији вртић "Тратинчица", за који су владе Републике Српске и Србије издвојиле око 300.000 КМ укупно.
 
Министар породице, омладине и спорта Српске, Соња Давидовић, рекла је да се руководство и васпитачи у овој установи труде да дјеци пруже пуну, његу, пажњу, љубав и подршку, додавши да је на институцијама да ту подршку пружају континуирано.
 
"Увјерена сам да ће сви они уз ту подршку наћи свој пут, открити свој највећи потенцијал и на крају постати добри и успјешни људи", рекла је Давидовићева.
 
Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске, Ален Шеранић, захвалио је Влади Србије и предсједнику те земље Александру Вучићу на помоћи коју пружају Српској.
 
Према његовим ријечима, та помоћ се огледа управо у томе да је вртић реновиран захваљујучи финансијској подршци Србије, али и средствима предсједника Републике Српске и пружа могућност за смјештај од 60 до 100 малишана.
 
Он је рекао да Влада Српске и легислативно и организационо, а и финансијски планира да помогне овој установи на наколико начина.
 
Путем гранта од 500.000 КМ који ће Влада Српске издвојити у наредном периоду биће омогућено низ програма који ће дати могућност и подршку да се овај дом побрине о различитим врстама услуга у плану трансформације.
 
"То ће дати сигурност прије свега за кориснике услуга, за родитеље, али радницима Дома у смислу функционисања ове установе. Надам се да ће у 2020. години почети пружање других услуга и да промовишемо деинституционализацију дјеце, те да пружимо пуну подршку дјеци да се што прије осамостале и планирају живот мимо ове установе", рекао је Шеранић.
 
Генерални конзул Србије у Бањалуци, Владимир Николић, истакао је да Србија свој однос према Српској манифестује прије свега великом љубављу, бригом и пажњом, не само декларативно и лијепим ријечима већ конкретним дјелима.
 
"То најбоље видимо на овом примјеру. Имам посебно поштовање и велики слух према установама овог типа јер се овдје формирају здраве, нормалне и паметне личности", рекао је Николић.
 
Директор Дома за дјецу и омладину без родитељског старања "Рада Врањешевић" Владимир Кајкут рекао је да је у оквиру процеса трансформације ове установе отворен вртић, који ће бити намијењен дјеци из локалне заједнице и оној смјештеној у Дому, као вид социјализације и инклузије дјеце без родитељског старања у друштвену заједницу.
 
"Капацитет вртића биће до 100 мјеста, до 60 малишана вртићког узраста и 40 јасличког узраста", рекао је он.
 
Кајкут је захвалио Влади Српске која је донирала 100.000 КМ за реализацију овог пројекта те Влади Србије која је донирала 100.000 евра за фазу два и адаптацију простора и набавку намјештаја.
 
Говорећи о новим услугама које су планиране у овој установи он је навео да су према Граду Бањалука аплицирали за добијање стамбене јединице која би била кориштена за младе без родитељског старања који напуштају Дом, као први вид осамостаљивања.
"Почеком 2020. године је планирано опремање простора у Дому за прихватилиште и то за дјецу жртве породичног насиља, као и дјецу затечену у скитњи, просјачењу, по угледу на београдски Центар за заштиту одојчади, деце и омладине у Звечанској", навео је Кајкут.

​​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.