Sign In

Отворен Центар за подршку дјеци и породици

Објављено:

​​Министар породице, омладине и спорта, Соња Давидовић, присуствовала је данас отварању  Центра за подршку дјеци и породици "Гнијездо", у Основној школи "Милан Ракић" у бањалучком насељу Карановац,  који ђацима од шест до 15 година и њиховим родитељима нуди подршку у савладавању школског градива, те креативне, музичке и друге радионице.
 
Центар "Гнијездо" отворила је ИН Фондација, у сарадњи са бањалучким Центром за социјални рад и организацијом "World vision".
 
Министар, Соња Давидовић, истакла је значај овог центра, чији је циљ, на првом мјесту, да пружи подршку основцима у одрастању и изградњи здраве, креативне и стабилне личности.
 
"Министарство подржава овакве пројекте, који доприносе социјализацији дјеце из дисфункционалних породица, јер је неопходно да друштво у цјелини покуша да створи што повољније услове како би оваквих породица било што мање", рекла је Давидовићева.
 
Извршни директор ИН Фондације, Бранка Ивановић, рекла је да је овај центар иновативни модел у систему социјалне заштите дјеце на подручју Бањалуке.
 
"Овај центар је мјесто за подстицање раста и развоја дјеце кроз различите активности, али и мјесто гдје ће родитељи моћи да потраже подршку у јачању својих родитељских компетенција", рекла је Ивановићева.
 
Према њеним ријечима, у протеклих десет година отоврено је 14 оваквих центара широм БиХ, који су се показали као важни у пружању подршке дјеци из дисфункционалних породица.
 
Директор програма "Ворлд вижн" БиХ, Лариса Клепац, рекла је да ова организација у свом раду посебну пажњу посвећује најрањивијим категоријама дјеце и њиховим напорима да остваре свој пуни потенцијал.
 
"Вјерујемо да ће овај сервис, као мјесто сигурног одрастања и подршке, бити од користи не само дјеци и њиховим родитељима, него и цијелој заједници", рекла је Клепац.
 
Директор Основне школе "Милан Ракић", Данијела Мирковић, изразила је задовољство што је у овој школи отворен Центар за подршку раста и развоја дјеце, која је данас неопходна, како малишанима, тако и родитељима.
 
"Дјеца све више вријеме проводе на интернету и поред малих екрана, а све мање пажње посвећују школи, те ће радионице у овом центру бити више него корисне како би правилно формирали своју личност", рекла је Мирковићева.
 
Она је навела да ову школу похађа 193 ученика, док у подручним школама у Љубачеву има 12 и у Новоселији 85 ученика.
"План нам је да, у зависности од заинтересованости родитеља и дјеце према активностима Центра, организујемо превоз ученика из подручних одјељења, како бисмо свима омогућили једнаке услове за развој потенцијала", рекла је Мирковићева.

​​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.