Sign In

Потписан Споразум о организовању систематских прегледа младих спортиста такмичара до 18 година у Републици Српској

Објављено:

​Бављење спортом је важно за правилан физички и психички развој дјеце, али је једнако важно да се прати здравствено стање спортиста путем редовних систематских прегледа, како бисмо превентивно дјеловали, рекла је министар породице, омладине и спорта, Соња Давидовић послије потписивања Споразума о организовању систематских прегледа младих спортиста такмичара до 18 година у Републици Српској.
 
Она је објаснила да је намјера потписника споразума била и да родитељима младих спортиста помогну и ослободе их дијела трошкова.
 
„Министарство породице, омладине и спорта и Фонд здравственог осигурања Републике Српске у потпуности сносе трошкове систематског прегледа у односу 50 – 50 одсто, а систематске прегледе обављаће љекари у Заводу за медицину рада и спорта“ – истакла је Давидовићева.
 
Директор Фонда здравственог осигурања Републике Српске, Дејан Кустурић, изразио је задовољство због потписивања споразума, нагласивши да је изузетно важно превентивно дјеловање.
 
„Драго ми је што настављамо сарадњу и што имамо могућност да превентивно дјелујемо, јер се Фонд у много већем дијелу бави финансирањем посљедица здравствених проблема“ – рекао је Кустурић.
 
Осим Министарства породице, омладине и спорта и Фонда здравственог осигурања, потписник Споразума је и Завод за медицину рада и спорта. Директор Завода, Анка Шмитран Ђурић, подсјетила је да је прошле године обављено преко 10 000 систематских прегледа младих спортиста такмичара, а цијена једног прегледа је 45 КМ.
 
„Драго ми је што институције имају слуха за ову тему и вјерујем да ће новим законским рјешењима у области спорта и здравствене заштите још детаљније бити дефинисана здравствена заштита спортиста“ – каже Шмитран – Ђурић.
 
Споразумом о организовању систематских прегледа младих спортиста такмичара до 18 година у Републици Српској констатовано је да је спорт и заштита здравља спортиста од општег интереса за Републику Српску, а посебно младих спортиста такмичара до 18 година, те да ће систематске прегледе младих спортиста Завод вршити само групно и организовано према списковима спортиста достављених од стране регистрованих спортских организација Републике Српске.

​​​​​​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.