Sign In

Почела кампања „16 дана активизма против родно заснованог насиља“

Објављено:

​​
У Републици Српској су у првих шест мјесеци насиљу у породици била изложена 652 лица, због чега је неопходно пооштрити казнену политику, с циљем достизања нулте толеранције према насиљу у породици, речено је на данашњој конференцији за новинаре поводом почетка кампање против родно заснованог насиља.
 
Помоћник министра за породицу, Босиљка Бошњак, навела је да је нормативно-правни оквир у Републици Српској у овој области посљедњих година знатно побољшан, нарочито усвајањем измјена и допуна Закона о заштити од насиља у породици.
 
"Овим посљедњим измјенама и допунама су све радње насиља у породици квалификоване као кривично дјело, па се и починилац гони искључиво примјеном одредаба Кривичног законика, а Закон о заштити од насиља у породици се фокусира на помоћ, подршку и заштиту жртава", рекла је Бошњакова.
 
Она је навела да су, према подацима Министарства унутрашњих послова Српске, од 652 лица која су била изложена насиљу у породици, 439 биле жене и 213 мушкарци.
 
Бошњакова је рекла су центри за социјални рад и службе социјалне заштите евидентирале 728 жртава насиља у породици, од којих 202 малољетне и 526 одраслих, међу којима је било 395 жена и 131 мушкарац.
 
Координатор Сигурне куће за жене и дјецу жртве породичног насиља из Бањалуке, Амела Башић Томић, рекла је да је у 10 мјесеци ове године у ту кућу било смјештено 38 лица - 19 жена и 19 дјеце, који су преживјели насиље од члана породице.
 
"Жене које траже уточиште у Сигурној кући су у највећем броју средње животне доби и незапослене, те се трудимо да им пружимо потребну помоћ у свим животним сегментима", рекла је Томићева.
 
Према њеним ријечима, најважније је осмислити излазну стратегију која подразумијева проналазак адекватног запослења и смјештаја жртвама насиља, као и пружање социјално-психолошке помоћи.
 
Правни савјетник у Фондацији "Удружене жене Бањалука", Лана Јајчевић, рекла је да им се у првих шест мјесеци за правни савјет обратило 220 жена, од којих највише због немогућности наплате алиментације, па убудуће треба ставити акценат на рјешавање тог проблема.
 
Координатор пројекта у Фондацији "Удружене жене" Бањалука, Горица Ивић, напоменула је да је још присутна пракса да се не позивају на одговорност службеници који у случају насиља у породици нису поступили по закону.
 
Ивићева је истакла да проблем представља и недовољно издвајање финансијских средстава у овој области, те да је неопходно радити на побољшању казнене политике, јер има много условних пресуда.
 
"То само обесхрабри жене да поново пријаве насиље, јер су свједоци да починитељ није адекватно кажњен", рекла је Ивићева.
 
Она је навела да се кампања ове године води под мотом "Од свијести до одговорности за насиље над женама".
 
Кампања "16 дана активизма у борби против родно заснованог насиља", која позива на окончање свих облика насиља над женама и дјевојчицама, спроводи се сваке године широм свијета од 25. новембра - Међународног дана борбе против насиља над женама до 10. децембра - Међународног дана људских права.
 

​​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.