Sign In

Почетак кампање „16 дана активизма против родно заснованог насиља“

Објављено:

У Републици Српској почиње кампања „16 дана активизма против родно заснованог насиља“ коју подржава Министарство породице, омладине и спорта. Помоћница министра за породицу, Босиљка Бошњак, подсјетила је, тим поводом, да је у Републици Српској од 1. маја ове године на снази нови Закон о заштити од насиља у породици у Републици Српској којим је насиље у породици квалификовано као кривично дјело.

Према њеним ријечима, ово министарство тренутно ради на анализи и прикупљању података од субјеката заштите како би крајем ове године имали податке о ефикасности новог закона.

“Према подацима из Министарства унутрашњих послова РС у прошлој години забиљежен је повећан број пријава у односу на 2018. годину за 14,4 одсто више. Наиме, запримљено је 1.178 пријава, према којима је насиљу изложено 1.438 особа. Према евиденцијама центара за социјални рад на подручју РС од укупно 1.146 запримљених пријава насиљу је било изложено 1.472 особе, за 8,6 одсто више него у 2018. години”, рекла је Бошњак и додала да су подаци за првих шест мјесеци ове године отприлике на прошлогодишњем нивоу.

Према извјештају Министарства породице, омладине и спорта РС на основу података субјеката заштите у 90 одсто случајева починиоци насиља су мушкарци, а жртве су углавном жене.

"Извјештаји који су доставила прекршајна одјељења основних судова показују да је у току 2019. покренуто 410, а завршено 270 поступака, а да су најчешће изрицане новчане казне, у 117 предмета, условне у 88 предмета, док је изречено и 65 заштитних мјера , те 19 хитних мјера заштите”, рекла је Бошњак. Најчешће жртве насиља у породици су жене, доби од 30 до 50 година, без радног искуства, а починиоци су углавном брачни супружници или партнери, подаци су Фондације Удружене жене.

Фондација Удружене жене у сарадњи са Министарством породице, омладине и спорта, већ двадесету годину за редом обиљежава свјетску кампању “16 дана активизма против родно заснованог насиља”. Освијестити жене да нису саме и да требају пријавити насиље главни је циљ, кажу из Удружених жена.

Кампања почиње 25. новембра на Свјетски дан борбе против насиља над женама, а завршава се 10. децембра на Међународни дан људских права.
Како су истакли из овог удружења, ове године су у фокус ставили положај жена са искуством насиља за вријеме пандемије која је изазвана вирусом корона те значај одржавања сервиса подршке и помоћи доступних за жртве насиља.

“У овој години биљежимо повећано обраћање жена жртава насиља Фондацији Удружене жене за 20 одстоу односу на 2019. годину и већи обим проблема са којима су се сусреле, додатну материјалну кризу која доприноси немогућности изласка из насилне заједнице и смањену доступност помоћи и подршке у локалној заједници”, рекла је Амела Башић Томић, координаторица Сигурне куће у Бањалуци.

Сигурна кућа је од почетка рада 2007. године пружила помоћ за више од 750 жена и дјеце жртава насиља.

“Ове, 2020. године, Сигурна кућа пружила је уточиште за 40 особа, од тога 16 жена и 24 дјеце који су у кући боравили од пар дана, па до шест мјесеци, колико је и законом прописано.Ове године смо имали и четири продужења мјере подршке, којима се боравак у Сигурној кући продужује на додатних шест мјесеци”, рекла је Башић Томић.

Према извјештају Фондације Удружене жене, ове године забиљежен је и већи број позива према СОС телефону, чак 1.078, а доб жена које су се јављале је од 30 до 50 година старости. Према њиховим подацима, жене које су пријавиле насиље, најчешће су средње стручне спреме и незапослене, а трпиле су комбиновано насиље које је трајало од једне до пет година.

Током кампање "16 дана активизма против насиља над женама" из Фондације су најавили да ће покушати ширу јавност упознати са тешком ситуацијом у којој су се нашле жене жртве насиља уличним акцијама и са два видео спота које ће емитовати на телевизијама и друштвеним мрежама. С обзиром да су апотеке и маркети са мјешовитом робом идентификовани као мјеста на која долазе жене жртве насиља у кампањи ће и на овим локацијама покушати упознати жене са њиховим правима и могућностима.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.