Sign In

Презентован приједлог мјера популационе политике Републике Српске

Објављено:

​​
Приједлог мјера популационе политике, коју је сачинио тим стручњака демографа из Републике Српске и Србије, садржи свеобухватну анализу и дефинише конкретне мјере које ће Влада Српске размотрити и постепено реализовати, рекла је министар породице, омладине и спорта Српске Соња Давидовић.
 
"Предвиђене су директне финансијске и нефинансијске мјере подршке породицама које се, прије свега, односе на дјечији додатак. У том смислу, модификоваћемо садашње рјешење. Стручни тим нам је понудио шест опција, а ми ћемо се одлучити за ону која буде најповољнија и најприхватљивија", каже Давидовићева.
 
Она је, након презентације Приједлога мјера популационе политике Републике Српске у Административном центру Владе, рекла да је предвиђенаједнократна новчана помоћ при рођењу дјетета, усклађивање рада и родитељства, заштита репродуктивног здравља и многе друге мјере, у чијој примјени би учествовале локалне заједнице.
 
Давидовићева је додала да су овом стручном анализом обухваћене породице, родитељи, млади и људи старије животне доби.
 
"Ово је резултат координисаног рада свих институција Републике Српске, кабинета предсједника Српске, министарстава и свих других релевантних субјеката у друштву", истакла је Давидовићева.
 
Она је рекла да је данас представљен и један спот као први корак у реализацији свих ових смјерница и о томе ће медији бити детаљније упознати накнадно.
 
Давидовићева је најавила да ће ресорно министарство организовати кампању која ће се бавити промоцијом породице и њеног очувања, као и породичних вриједности.
 
Презентацији су присуствовали предсједник Владе Републике Српске, Радован Вишковић, представници институција Српске, чланови Савјета за демографску политику, локалних заједница, удружења, образовних и институција социјалне заштите.
 
У Палати Републике Српске данас је одржан састанак на којем је представљена научноистраживачка студија "Демографски развој и популациона политика Републике Српске - анализа стања и приједлог мјера", коју је на иницијативу предсједника Српске Жељке Цвијановић сачинио експертски тим којим је руководио Драшко Маринковић.

​​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.