Sign In

Расписан конкурс за кориснике субвенције на стамбене кредите за младе и младе брачне парове

Објављено:

​​Министарство породице, омладине и спорта расписало је данас конкурс за избор корисника субвенције каматне стопе на стамбене кредите за младе и младе брачне парове, који ће бити отворен у наредних 30 дана, потврдила је ресорни министар Соња Давидовић.
 
Давидовићева је, на конференцији за новинаре у Бањалуци, рекла да је за ове намјене у току године планирано издвајање од 1,7 милиона КМ из буџета Српске, те да ће Министарство покушати да распише још један конкурс у другој половини године.
 
"Потрудићемо се да то урадимо како бисмо свим младима који обезбјеђују прву стамбену јединицу омогућили да конкуришу за субвенцију", поручила је Давидовићева.
 
Она је истакла да право пријаве на конкурс имају лица која су држављани Српске и имају пребивалиште у Републици.
 
"Морају да имају одобрен кредит код Инвестиционо-развојне банке Републике Српске и до 35 година старости у моменту подизања кредита", рекла је Давидовићева.
 
Она је подсјетила да су породице са дјецом уврштене у бенефициране групе код добијања стамбених кредита, додајући да је ИРБ лани смањила каматне стопе свим корисницима и вратила кредитну линију за самце.
 
"Такође, максимални износ кредита је повећан, па је могуће подићи до 150.000 КМ на период отплате од 25 година", напоменула је Давидовићева.
 
Према њеним ријечима било је кашњења исплата субвенција, али је, након одређеног период,а корисницима било уплаћивано више износа субвенције одједном.
 
"Грађани ни у једном случају нису били оштећени и потрудићемо се да у наредном периоду исплата субвенција буде редовна", истакла је Давидовићева.
 
Она је нагласила да ресорно министарство посебни програм субвенција каматне стопе за младе и младе брачне парове успјешно реализује од 2008. године.
 
"Поносни смо што смо на овај начин помогли отплату кредита за 3.398 корисника за шта је Влада Српске издвојила 9,7 милиона КМ", рекла је Давидовићева и нагласила да су субвенцију добили сви корисници који су до сада конкурисали, а испуњавали су услове.
 

​​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.