Sign In

Састанак поводом покретања националног програма демографске обнове Републике Српске

Објављено:

Предсједник Републике Српске, Жељка Цвијановић истакла је да су институције Српске опредијељене за унапређење и стварање што бољег економског и привредног, али и политички стабилног амбијента за сигуран живот грађана.

На припремном састанку за покретање националног програма демографске обнове Републике Српске, Цвијановићева је нагласила да је неопходно пронаћи најбоља рјешења за питања емиграције и миграције становништва у Српској, саопштено је из кабинета предсједника Српске.
 
На састанку је договорено формирање експертског и оперативног тима који ће, на бази урађених анализа, дефинисати и предложити системске мјере које би краткорочно и дугорочно дале ефекте у демографској обнови Републике Српске.
 
Демограф, Стево Пашалић, изјавио је да ће у наредних мјесец дана бити сачињена демографска анализа с циљем израде мјера популационе политике.
 
"Људи из струке и министри у Влади Српске сачиниће ову анализу. Имамо много отворених питања, међу којима су миграције, али и диспаритети присутни у просторном развоју", рекао је  Пашалић.
 
"Демографско стање на Балкану није повољно, али треба дјеловати оптимистично. Имамо одређених потенцијала и веома је важан начин на који ћемо спроводити мјере популационе политке", додао је Пашалић.
 
Директор Републичког завода за статистику, Јасмин Комић, истакао је да је за валидне демографске анализе важно имати поуздане и свеобухватне податке.
 
"Републички завод за статистику се припрема за попис становништва који би требало да буде 2021. године. Морамо имати тачне податке да би резултати националног програма демографске обнове били видљиви", рекао је Комић.
 
Универзитетски професор Милимир Мучибабић рекао је да мора бити поспијешена демографска слика у Републици Српској, јер је ово један од основних проблема са којима се друштво суочава.
 
"Говорили смо данас о односу државе, породице и демографске слике, односно шта нам је перспектива и на који начин може бити побољшана демографска слика. За мјесец дана сачинићемо квалитетан демографски програм који ће бити достављен органима извршне власти", каже Мучибабић.
 
Првом припремном састанку за покретање националног програма демографске обнове Републике Српске присуствовали су министри у Влади Српске - за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Срђан Рајчевић, породице, омладине и спорта Соња Давидовић, просвјете и културе Наталија Тривић, здравља и социјалне заштите Ален Шеранић, те пољопривреде, шумарства и водопривреде Борис Пашалић.
 
Састанку су присуствовали и члан Сената Републике Српске, Милимир Мучибабић, демограф Стево Пашалић, директор Републичког завода за статистику, Јасмин Комић и професор друштвене географије и демографије Природно-математичког факултета Универзитета у Бањалуци, Драшко Маринковић.

​​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.