Sign In

Централна манифестација Европске седмице спорта у Бањалуци

Објављено:

​У оквиру централне манифестације Европска седмице спорта, у бањалучком парку Младен Стојановић одржан је тренинг за дјецу предшколског и млађег школског узраста на којем је кроз полигон спретности прошло више од 200 малишана.
 
Вршилац дужности помоћника министра за спорт, Марио Ђуран, рекао је да се Европска седмица спорта одржава под слоганом "буди активан" с циљем анимирања младих да се баве спортом, са посебним акцентом на дјецу која још не тренирају ниједан спорт и која су недовољно физички активна.
 
Он је истакао да је овај догађај изузетно важан и да у наредне три до четири године може прерасти у већи пројекат, а изразио је посебно задовољство што се Република Српска нашла међу 42 земље у којима се одржава ова минифестација.
 
"Европска комисија је овај пројекат подржала са 6.500 евра. Сматрам да се може радити на томе да се обезбиједе већа средства како би се много тога урадило на инфраструктури коју користе рекреативци", рекао је Ђуран.
 
Фитнес тренер, Александра Кецман, каже да је полигон спретности постављен у парку Младен Стојановић јединствен начин да дјеца тренирају.
 
"Изабрали смо дјецу млађег школског и предшколског узраста, јер сматрамо да им је у том периоду неопходна оваква активност и да кроз игру развијају моторику", рекла је Кецманова.
 
Амбасадор Европске седмице спорта у Републици Српској, Борис Врховац, рекао је да му представља част и задовољство што представља Српску у Бриселу у име Министарства породице, омладине и спорта, истичући да је циљ обиљежавања Европске седмице спорта да се дјеца покрену и буду физички активнија.
 
Он је навео да, према неким истраживањима, 49 одсто дјеце уопште не излазе из куће, везани су за телефоне, таблете и рачунаре и нису спортски активни.
​ 
"Циљ је да се управо та група дјеце покрене и упути на било који спорт", каже Врховац.
 
Он је позвао дјецу из Републике Српске да и мимо Европске седмице спорта изађу вани и да уживају са својим родитељима, пријатељима, наставницима и свим људима који се баве спортом.
Министарство породице, омладине и спорта Републике Српске ове године први пут реализује пројекат обиљежавања Европске седмице спорта и наредних година очекује значајнију подршку Европске комисије. Европска седмица спорта обиљежава се од 23. до 30. септембра, а циљне групе су прије свега најмлађи и најстарији, те дјеца са посебним потребама, ученици основних и средњих школа и студенти.

​​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.