Sign In

Конференција „Нико не смије да толерише насиље“

Објављено:

Министрица породице, омладине и спорта, Нада Тешановић, изјавила је да Република Српска има добар законски оквир за случајеве насиља у породици, те да је у току и доношење Стратегије за заштиту од насиља у породици за период 2015- 2019. године.

Она је подсјетила да је дошло до измјена Закона о заштити од насиља у породици, које су пратиле и измјене Кривичног закона, па је сада јасно када је насиље у породици кривично дјело, а када прекршај.

"Подаци говоре да је насиље у порасту, али сматрамо да је у порасту пријављивање насилника, због већег повјерења у институције што је резултат кампања које смо радили све ове године", рекла је Тешановићева на конференцији "Нико не смије да толерише насиље".

Према њеним ријечима, у току девет мјесеци ове године догодила су се 764 случаја насиља, у 313 случајева ријеч је о кривичним дјелима.

"Подаци Високог судског и тужилачког савјета БиХ говоре да је од 2006. до 2011. године било 1.678 предмета насиља над женама у породици, те да је изречено 48 мјесеци затвора насилницима, а најчешће казне су условна осуда и новчана казна", навела је Тешановићева.

Судија Основног суда у Бањалуци, Мелика Гиговић, рекла је да је насиље у породици прекршај када се починилац први пут појављује и када је ријеч о блажим повредема, док се понављање насиља третира као кривично дјело.

Координатор Сигурне куће у Бањалуци, Амела Башић-Томић, истакла је да је у овој установи током 2013. године боравило 67 особа, жена и дјеце жртава насиља са подручја Бањалуке и околних локалних заједница.

"Особе које траже помоћ у Сигурној кући најчешће су у доби од 34 и 40 година и оне су најчешће охрабрене да пријављују насиље. Жртве насиља у Сигурној кући могу да бораве најдуже шест мјесеци, али уколико се процијени да нема услова за њихов сигуран излазак, боравак може да им буде продужен на додатних шест мјесеци", нагласила је Томићева.

Министарство породице, омладине и спорта Републике Српске организовало је конференцију "Нико не смије да толерише насиље" у оквиру кампање "16 дана активизма против родно заснованог насиља", која се завршава сутра.

На конференцији су учествовали сви субјекти заштите од насиља у породици.Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.