Sign In

Прва регионална конференција "Подршка развоју омладинских политика на локалном нивоу"

Објављено:

Министарство породице, омладине и спорта Републике Српске и Омладински савјет Републике Српске одржали су данас, у Бањалуци, Прву регионалну конференцију „Подршка развоју омладинских политика на локалном нивоу“.
Приоритет свих локалних заједница требало би да буде останак младих, стварањем услова и амбијента у којима ће они моћи да изразе и остваре своје потребе, изјавила је помоћник министра за омладину Републике Српске Бранка Малешевић.
Малешевићева је додала да потребе младих нису исте у мањим и већим локалним заједницама, те да је потребно утврдити који су то приоритети младих који живе у њима.

"Приликом израде Омладинске политике Српске добијали смо различите информације о потребама младих. Жалили су се да немају довољно простора за своје активности, затим спортских терена, те да им није омогућено активно учешће у развоју локалне заједнице", рекла је Малешевићева новинарима у Бањалуци прије почетка Регионалне конференције "Подршка развоју омладинских политика на локалном нивоу".

Она је навела да је циљ конференције пружање подршке локалним заједницама у креирању локалних омладинских политика, као и њихово усмјеравање ка развоју младих и креирању амбијента у којем ће они моћи да дођу до изражаја.

"Израђену омладинску политику у оквиру стратегије развоја има тек око 15 локалних заједница, те нам је циљ данас да са службеницима локалних заједница који директно раде на креирању оваквих докумената укажемо на методологију израде ових докумената", рекла је Малешевићева.

Предсједник Омладинског савјета Републике Српске Данијела Топић рекла је да овај савјет инсистира да се у процес израде докумената за омладину укључе и млади, како путем истраживања, тако и учешћем у радним групама које су доносиле стратешке правце и циљеве тих докумената.

"Представницима локалних заједница покушаћемо да приближимо начин креирања омладинских политика, чији фокус треба првенствено да буде на резултатима", рекла је Топићева.

Према њеном мишљењу, поједине локалне заједнице немају омладинску политику јер им је истекла претходна, а нису у могућности да израде сљедећу.

"Веома мали број је локалних заједница које нису имале никакву омладинску политику, али су примјетне њихове активности с циљем да израде те документе", рекла је Топићева.

Начелник општине Источни Дрвар Милка Иванковић рекла је да ова локална заједница нема омладинску политику, те да је конференција прилика да и ова општина добије значајно мјесто у миљеу других општина и да се развије у свим сегментима.

Иванковићева је рекла да је омладини у овој општини приоритет развој образовања и образовних установа.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.