Sign In

У порасту злостављање дјеце најмлађег узраста и хендикепиране дјеце

Објављено:

​У Републици Српској годишње се евидентира више од 600 дјеце која су жртве насиља и злостављања, а оно што забрињава је да је повећан број злостављане дјеце узраста до четири године, речено је на округлом столу у Фочи, којим је обиљежен 4. јун - Међународни дан недужне дјеце жртава насиља.

Министар породице, омладине и спорта Јасмина Давидовић, која је присуствовала округлом столу, навела је да је потребно подићи свијест друштва о значају заштите дјеце жртава насиља.

Давидовићева је подсјетила да у Српској постоји протокол о поступању у случају злостављања дјеце, који су потписала четири министарства - унутрашњих послова, просвјете, здравља и породице, омладине и спорта.

"Прошле године смо Народној скупштини поднијели захтјев за измјену и допуну Закона о заштити од насиља у породици, којим су пооштрене мјере према починиоцима насиља над дјецом и починиоцима који насиље учине у присуству дјетета, па су сада предвиђене и затворске казне", рекла је Давидовићева.

Округли сто "Заштита права дјеце и борба против насиља над дјецом" организовао је Центар за подршку дјеци жртвама насиља и злостављања при фочанској болници у сарадњи са Канцеларијом омбудсмана за дјечија права Републике Српске, полицијом, центрима за социјални рад и основним школама из регије.

Кроз овај центар за годину и по, колико постоји, прошло је 41 дијете и углавном се ради о физичким злостављањима у породици и међу вршњацима, а било је и пет случајева сексуалног злостављања дјеце од чланова породице или блиске околине.

Дејан Бокоњић, начелник Центра за мајку и дијете Универзитетске болнице Фоча, чији је дио и Центар за подршку дјеци жртвама насиља истиче да овај проблем треба веома озбиљно схватити.

"Када има толико случајева насиља на малом простору Херцеговине и источног дијела до Зворника, који су откривени, питање је колико је случајева који нису пријављени и откривени, да ли због страха или неких других разлога", каже Бокоњић.

У овом центру дјеца могу добити психо-социјалну подршку стручних лица, која покашавају да им ублаже трауматске посљедице или их евентуално потпуно отклоне.

"Разговарамо са дјецом и у сарадњи са школама и центрима за социјални рад договорамо мјере које треба да буде предузете у тим срединама да би се дијете боље осјећало. Проблем је што су средине мале, па је то срамота за ту средину, друга дјеца начују о чему се ради и онда то дијете буде изопштено из друштва. Када прочитате опис једног таквог случаја, не би вам пало напамет да одустанете и да се не посветите томе, јер једно дијете на вријеме препознато и спасено је огромна ствар за друштво и огромна ствар за то дијете", напомиње Бокоњић.

Он је навео да је пет случајева судски процесуирано и завршено и да их је доста у поступку, те да то сада иде много уиграније и брже.

Он је упозорио да је у порасту вршњачко насиље, као и злостављање хендикепиране дјеце.

Омбудсман за дјецу Републике Српске Нада Граховац истакла је да је новим законом, који би требало да буде усвојен идуће седмице, протоколом и програмом превенције у образовном систему Република Српска створила потребан оквир и добру основу за заштиту дјеце.

"Оно што је, нажалост, још присутно јесте да се различити облици насиља не препознају на вријеме, да изостаје процјена потреба дјетета жртве насиља и изостају мјере психо-социјалне подршке. Морамо и даље инсистирати на увезивању институција да без обзира гдје се дешава насиље - у школи, породици, на улици, мора постојати мултидисциплинаран приступ у сваком случају, да би се утврдило стање и одредиле мјере подршке", рекла је Граховчева.

Она је изразила увјерење да ће Центар у Фочи успјешно пружати потребну психо-социјалну подршку, али и да ће бити успјешан у превенцији насиља над дјецом.Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.