Sign In

Бржи раст плата у привреди

Објављено:

​​​​

ПРИОРИТЕТИ за ову годину су повећање плата радника у реалном сектору, побољшање конкурентности и продуктивности привреде Српске, каже за "Новости" Вјекослав Петричевић, министар привреде и предузетништва РС.

- Настојимо кроз Измене Закона о доприносима у неколико корака да разрадимо модел да повећање плата у једној години посредно доведе до смањења оптерећења рада, стимулишући на тај начин повећање плата у реалном сектору. Смањење збирне стопе доприноса, враћање на ниво из 2008. године омогућиће ново, значајније повећање плата у реалном сектору - истиче министар.

 

* Могу ли коначно у Српској плате у реалном сектору да надмаше оне у администрацији?

- Наш циљ у овом мандату и јесте да плате у реалном сектору у привреди надмаше оне у администрацији. Повећање плата у привреди утиче на мотивацију радника, побољшава куповну моћ становништва и зауставља одлив радне снаге. У неколико наврата је повећавана плата и то је позитивно, али то питање треба још квалитетније решавати.

 

* Ту је битан и технолошки развој, јер се тако побољшава конкурентност привреде.

- Због тога је важно да привредници знају да интензивно радимо на формирању кредитне линије за нове технологије. Држава ће осигурати ниску каматну стопу и дугорочно финансирање оним послодавцима који се одлуче за набавку нових технологија.

 

Прочитајте још: У Српској бољи услови пословања

* Земље у региону су извршиле "гиљотину" парафискалних намета. Колико је реално да се то деси у РС?

- У Српској је успостаљен Регистар пореских и непореских давања. На основу тога се ради анализа свих непореских давања и заиста се поставља питање оправданости појединих намета. Ми смо у Министарству привреде и предузетништва у овој фази издвојили она давања која оптерећују пословање, а чији фискални утицај није велик.

 

* Какве мере предлажете да се смање ти трошкови?

- Како би се спровела "мини-гиљотина" прописа у овој фази, залажемо се да се активира рад Одбора за регулаторну реформу, да би се у сарадњи са пословном заједницом анализирали нови подзаконски акти, с циљем процене утицаја прописа и избегавања непотребних административних баријера и пaрафискала.

 

* Најављена је помоћ инвеститорима из Србије, које конкретне мере су у питању?

- На заједничкој седници влада Републике Србије и РС је усаглашено да ресорна министарства формирају заједничку радну групу са задатком израде предлога за сарадњу Србије и РС у области подстицаја привредног развоја. Ми смо већ кроз законска решења осигурали да страни улагач има једнака права и обавезе као домаћи улагач. У комуникацији са представницима локалне самоуправе утврђујемо којом инфраструктуром располажу, нудимо повољније земљиште, бесплатан индустријски простор.

 

НОВИ ПОРТАЛ

* РЕСОРНО министарство однедавно води нови портал.

- На порталу Јединствена контакт тачка за пословање www.pscsrpska.vladars.net. су доступни подаци о обављању било које привредне делатности у РС, затим избору правне форме приликом регистрације, прибављању свих формалности - дозвола, сагласности, решења, лиценци које су неопходне за отпочињање и обављање пословања.

 

Такође, путем овог портала могу се постављати питања и давати коментари, као и предлагати мере за лакше пословање. На порталу је доступна и листа честих питања са одговором надлежног органа.​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.