Sign In

Наш циљ су веће плате у приватном сектору него у администрацији

Објављено:

​​БАЊАЛУКА - У потпуности сам свјестан високих очекивања која привредници имају од мене и министарства на чијем сам челу и зато ми је план да у сарадњи са стручним тимом учиним све како би се створила системска сарадња између нашег министарства и пословне заједнице с циљем да се повећа конкурентност привреде, каже у интервјуу за "Независне" Вјекослав Петричевић, министер привреде и предузетништва у Влади Републике Српске.

Како је поручио, циљ је да се кроз законска рјешења, укидање парафискалних намета и олакшање пословања створи амбијент у којем ће плате у привреди престићи оне у државној администрацији, јер ће то приватни сектор учинити атрактивнијим.

​НН: Да ли сте се за ово кратко вријеме, колико сте на позицији министра, сусретали с привредницима и на шта се они конкретно жале?

ПЕТРИЧЕВИЋ: Први званични сусрети које смо организовали у оквиру Министарства били су управо са представницима привреде и то са члановима Привредне коморе Републике Српске, Уније удружења послодаваца и Занатско-предузетничке коморе. Такође смо за кратко вријеме, колико Министарство постоји, посјетили неколико предузећа у различитим градовима и општинама у РС. Са привредницима је разговарано о проблемима с којима се сусрећу у раду и административним баријерама које им отежавају пословање. Желимо да новоформирано министарство, заједно са Владом Републике Српске, континуирано ради на побољшању привредног амбијента, са дугорочним циљем да РС буде регионални лидер по условима пословања. Свјесни смо изазова с којима се пословна заједница суочава те ћемо врло брзо заједно направити листу приориета за 2019. годину у складу са Програмом економских реформи РС за период 2019-2021. године.

 

НН: Колико је реално да се захтјеви привредника испуне?

ПЕТРИЧЕВИЋ: Министарство чини све како би се уклонили административни проблеми који ометају пословање и стварају препреке у раду наших привредника. Да ли ће бити довољан један мандат да их све ријешимо, не могу унапријед рећи, али мој тим и ја ћемо дати све од себе. Неколико конкретних ствари ћемо врло брзо реализовати, а за неке мјере ће бити потребно више времена. Ефекти већине спроведених реформи праве резултате доносе тек након неког времена, тако да је потребно и мало стрпљења.

 

НН: Медији су примијетили како је буџет намијењен за Ваше министарство у односу на остале "скромних" 4,4 милиона марака. Да ли ограничена средства могу правити проблем Вашим плановима?

ПЕТРИЧЕВИЋ: Буџет од 4,4 милиона марака неће бити пресудан у нашем раду. Паметно утрошена средства могу направити већу корист за привреду Републике Српске него 44 милиона лоше распоређена и погрешно утрошена. Ми ћемо у првом периоду мандата радити на спровођењу реформи како би се ухватио прави развојни залет. Буџет ћемо у овој фази надокнадити добрим идејама, конкретним приједлозима за пројекте према међународним организацијама, ентузијазмом и радом, али важно је напоменути да ће нам за озбиљан и дугорочан развој привреде и предузетништва бити потребан значајно већи буџет.

 

НН: На којим пословима тренутно радите и шта ће то донијети привреди?

ПЕТРИЧЕВИЋ: Тренутно радимо на регистру подстицаја Републике Српске. Формирана је Радна група која припрема правни оквир и софтверско рјешење. Регистар ће бити база свих доступних подстицаја на локалном и републичком нивоу. На овај начин ће се избјећи дуплирање средстава, а транспарентност и ажурирање података у континуитету ће увести ред у ову област. Технолошки развој побољшава услове рада и продуктивност привреде, због тога ћемо се залагати за измјене Закона о порезу на добит. Привредници који на територији РС изврше улагање у опрему и постројења имаће право на умањење пореске основице за вриједност извршеног улагања.

 

НН: Недавно сте рекли да ћете инсистирати на растерећењу привреде?

ПЕТРИЧЕВИЋ: Ту првенствено мислимо на подручја парафискалних намета, који су, према бројним анализама, једна од највећих кочница у пословању привредника и развоју привреде. Под парафискалним наметима мислим на разне врсте накнада, такси итд. Укидањем дијела тих намета за које анализе покажу да нису оправдане, растеретићемо привреду. То би омогућило привредницима да усмјере та средства на повећање плата и нове инвестиције. Министарство је покренуло низ инцијатива у којима се тражи од надлежних институција да ослободе привреднике прикупљања дијела документације приликом регистрације пословних субјеката, као и да се добар дио неопходних административних процеса и процедура дигитализује како би се процес убрзао, појефтинио и поједноставио. Разматрамо и више опција за смањење оптерећења на плату, што би требало довести до повећања нето плата, првенствено у привреди. Циљ нам је да просјечне плате у привреди престигну оне у државној администрацији, јер ће то приватни сектор учинити атрактивнијим.

 

НН: Министарство на чијем сте челу, између осталог, формирано је и на захтјев привредника. Да ли сте свјесни колика очекивања имају од Вас?

ПЕТРИЧЕВИЋ: Потпуно сам свјестан високих очекивања и зато ми је план да у сарадњи са стручним тимом учиним све како би се створила системска сарадња између нашег министарства и пословне заједнице, са циљем да се повећа конкурентност привреде. Долазим директно из привреде, као и већина људи из мог тима. Такође, премијер Вишковић долази из привреде и сматрам да у овом сазиву Владе привредници имају пуно разумијевање и подршку. Очекивања су велика, али велика је и наша намјера да направимо добар резултат.

 

НН: Пред посланицима у Народној скупштини је неколико законских рјешења која се односе на привреду и предузетништво. Шта се њима жели постићи?

ПЕТРИЧЕВИЋ: На сљедећој сједници Народне скупштине Републике Српске разматраће се Нацрт закона о измјени Закона о привредним друштвима. Реализацијом овог дијела реформе, лица која намјеравају да послују у Републици Српској биће у прилици да електронским путем, уз минималне трошкове, за кратко вријеме, на једноставан начин региструју пословање. Процес е-регистрације у овој фази биће омогућен само једночланим друштвима са ограниченом одговорношћу. На дневном реду је такође Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о занатско - предузетничкој дјелатности. Поред успостављања могућности за предају захтјева за регистрацију предузетника електронским путем, предложеним законским рјешењем уводи се нови концепт провјере услова за пословање у форми предузетника. Странке се потпуно ослобађају обавезе доставе докумената о стању пореских обавеза, изречености заштитне мјере и прекршајних санкција из области економског пословања, којима потврђују испуњеност услова за регистрацију пословања. Сви ови подаци убудуће ће се провјеравати увидом у електронске евиденције о овим подацима који се воде код МУП-а РС и Пореске управе РС.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.