Sign In

Министар Петричевић присуствовао стручној расправи на тему „Образовање, запошљавање и привреда“

Објављено:

​​

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић присуствовao je  стручној распарви на тему „Образовање, запошљавање и привреда", у организацији Вијећа страних инвеститора и Привредене коморе Републике Српске, а у сарадњи са  Министарством привреде и предузетништва Републике Српске, oдржаној данас у Бања Луци.

 

Циљ стручне расправе је да се започне јавно – приватни дијалог и стварање боље синергије између релевантних партнера, научних и образованих институција са пословним окружењем и реалним сектором, по питању тржишта рада БиХ са посебним фокусом на тржиште рада Републике Српске и радне снаге као кључних елемената за одлуку инвеститора у којој земљи да успоставе или прошире своје пословање.

 

Министар Петричевић је нагласио да​ је циљ данашње расправе да учесници дођу до најбољих рјешења за домаћу привреду, те додао да ће бити донесени закључци који ће представљати даљу смјерницу рада привредне заједнице, Министарства и Савјета страних инвеститора и нагласио да су активности  максимално усмјерене ка рјешавању проблема привредника и активацији бољих пројеката који ће помоћи привреди Српске.

 

Извршни директор Савјета страних инвеститора Сања Миочић рекла је да је у БиХ парадокс то што, упркос високој стопи незапослености, постоји озбиљан дефицит стручног кадра и квалификованих радника, због неусклађености образовног система са потребама тржишта, нагласивши да је циљ данашњег скупа да се у оквиру панел - дискусија донесу закључке и мјере о начину рјешавања овог проблема.

 

"Свједочимо благом порасту инвестиција. Инвеститори показују интерес. Истраживање је показало да је 84 одсто чланица Савјета спремно да препоручи БиХ као повољно мјесто за улагање, а при томе су јефтину радну снагу навели тек као пети мотив. Инвеститори сматрају да треба улагати у БиХ због њеног геостратешког положаја, потенцијала домаћег тржишта, постојећих ресурса и логистике, те индустријског насљеђа у појединим гранама", рекла је Миочићева.

 

Директор Привредне коморе Републике Српске Перо Ћорић рекао је да је у Српској и БиХ све присутнији проблем недостатка радне снаге, те нагласио да проблем може бити ријешен у синергији свих фактора од Министарста привреде, Министарства просвјете и културе, Привредне коморе, привредника и инвеститора у Српској, истичући да се проблеми морају брже рјешавати и да систем дуалног образовања мора брже заживјети.

 

​ Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.