Sign In

Министар Петричевић присуствовао свечаној академији поводом обиљежавања 800 година аутокефалности Српске православне цркве

Објављено:

​​

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић присуствовао је свечаној академији под називом "Завет Светога Саве", поводом обиљежавања 800 година аутокефалности Српске православне цркве.

Свечана академија одржана је у београдском Сава центру, гдје су кроз пјесму, слику, драму, дочарани важни догађаји из живота  Светог Саве и његове борбе за аутокефалност.

Свечаности, поред поглавара Српске православне цркве патријарха Иринеја, предсједника Александра Вучића и члана Председништва БиХ Милорада Додика, присусуствовали су предсједница Скупштине Србије, премијерка Србије Ана Брнабић као и представници и чланови народних скупштина и влада Србије и Републике Српске, принц Александар Карађордјевић и принцеза Катарина.

Из Републике Српске свечаној академији присуствовали су предсједник Народне скупштине Српске Недељко Чубриловић, предсједник Владе Радован Вишковић, министар унутрашњих послова Драган Лукач, министар просвјете и културе Наталија Тривић, министар трговине и туризма Сузана Гашић и министар за научно технолошки развој, високо образовање и информационо друштво Срђан Рајчевић.

Министар Петричевић је рекао да је веома важно да догађај као што је обиљежавање овог јубилеја буде пропраћен јединством српског народа, које му је неопходно у данашњим бурним временима истакавши да овакви догађаји морају да буду обиљежени на највишем нивоу.

Централна прослава јубилеја Српске православне цркве у Србији почела је 6. октобра у манастиру Жича, а завршава се 9. октобра изложбом "Осам векова уметности под окриљем Српске православне цркве".

 

​ Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.