Sign In

Министар Вјекослав Петричевић и представници руске државне корпорације „Ростек“ су посјетили акционарско друштво „Орао“ а.д. у Бијељини

Објављено:

​​​Делегација Министарства привреде и предузетништва Републике Српске, на челу са министром Вјекославом Петричевићем и представници руске државне корпорације „Ростек" су посјетили данас, акционарско друштво за производњу и ремонт „Орао" а.д. у Бијељини, гдје су обишли производне погоне предузећа, а све са циљем да се детаљније сагледа могућност унапређења сарадње са Министарством одбране Србије и руским партнерима, како би се могао дефинисати коначан статус компаније.

На наведеном састанку је било ријечи о проширењу услуга, те пружању помоћи ваздухопловном предузећу „Орао" око добијања лиценце за ремонт мотора хеликоптера и авиона руске производње.

Министар Петричевић је рекао да ово предузеће има значајан потенцијал, те да је упознат са капацитетима и производима које ово предузеће пружа, изразивши увјерење да ће Влада Републике Српске подржати „Орао" а.д., јер сматра да је то једно од стратешких предузећа за Републику Српску, али и за Републику Србију.

Директор комапније „Орао" проф. др Биљана Марковић је рекла да је компанија отворена и спремна за сарадњу са руским партнерима на путу успостављања коначног договора у вези добијања лиценце за ремонт и одржавање мотора руске производње, ТВ 3- 117 за хеликоптере и РД -33 за авионе, те нагласила да се морају јасно дефинисати модели обезбјеђења финансијских средстава за те намјене, јер компанија не располаже таквим могућностима. Такође је рекла да је то једини начин за дугорочно обезбјеђење упослења производних капацитета „Орао", обзиром на тренутни број радника и услове пословања.

Директор компаније Биљана Марковић изразила је захвалност гостима, министру Петричевићу за подршку и разумијевање које показује за проблеме у компанији, а и представницима државне корпорације „Ростек", који су изразили спремност за помоћ и посредовање у оснаживању контакта између предузећа „Орао" и оригиналних произвођача мотора из Русије.

Министар Петричевић је са руском делегацијом и сарадницима, након састанка са руководством предузећа "Орао", обишао производне капацитете ове компаније и том приликом је још једном истакнут значајан потенцијал фирме, свих ремонтних и производних капацитета, укључујући специјалне процесе, као и лабораторија, које су развијене првенствено за потребе процеса ремонта и производње турбомлазних мотора и испитивања у ваздухопловству, а које пружају услуге из домена законске метрологије и испитивања материјала за велики број корисника из региона.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.