Sign In

Приоритети оживљавање фабрика и повећање извоза

Објављено:

​​

БАЊАЛУКА - Оживљавање фабрика и повећање извоза само су дио приједлога мјера Министарства привреде и предузетништва РС за наредни период.

 

Како нам је потврђено из тог министарства, на чијем је челу Вјекослав Петричевић, у плану је спровођење низа активности које су предвиђене стратешким документом Стратегија и политика развоја индустрије РС за период 2016-2020. година.

То подразумијева припрему и евентуално спровођење процеса приватизације државног капитала у неприватизованим предузећима, али и спровођење процеса реструктурирања привредних друштава те покретање и окончање стечајних поступака и ликвидација.

Подршка спровођењу пројеката ревитализације у индустрији, односно проналажење стратешких партнера за ревитализацију производних капацитета који нису у функцији или су недовољно искориштени такође је једна од планираних активности.

У те планове спада и стварање стимулативног пословног окружења путем унапређивања регулаторног оквира, укидања баријера за пословање предузећа, те смањења фискалног оптерећења и побољшања ликвидности прерађивачке индустрије. Издваја се, такође, и привлачење инвестиција у прерађивачку индустрију.

"У те активности спада и повећање извоза уклањањем ограничења и побољшањем услова за пословање привредних субјеката из области прерађивачке индустрије, те путем давања подршке производњи веће додате вриједности и пројектима развоја, иновација, увођења савремених технологија и слично", наводе из ресорног министарства.

Мјере обухватају и супституцију увоза кроз подршку развоју производа који недостају на домаћем тржишту, брендирање домаћих производа и подстицање потрошње производа домаћег поријекла.

У низу мјера, између осталих, истичу се и спровођење програма подстицања запошљавања, као и јачање контролних функција инспекцијских органа у области радних односа и запошљавања, у циљу смањења сиве економије.

У протеклом периоду, подсјетимо, усвојене су измјене и допуне Закона о развоју малих и средњих предузећа. Министарство привреде и предузетништва РС је израдило измјене и допуне Закона о занатско-предузетничкој дјелатности, чиме су створени услови за онлине регистрацију самосталних предузетника.

Притом, донесен је и Закон о измјени Закона о привредним друштвима којим се уводи правни основ за подношење пријаве за регистрацију оснивања привредног друштва или измјене оснивачког акта електронским путем.

Ово министарство координише активности и у вези с е-регистрацијом пословних субјеката (привредних друштава и предузетника) у РС и процес је у завршној фази, а успоставио је и портал www.псцсрпска.владарс.нет - јединствену контакт тачку за пословање.

Усвојена је и Стратегија развоја предузетништва жена Републике Српске за период 2019-2023. година. Осим тога, Министарство је заједно са Привредном комором РС у Требињу организовало 3. Међународну конференцију предузетништва жена.

"Народна скупштина је на приједлог Министарства привреде и предузетништва РС усвојила Закон о подстицајима у РС, чији је примарни циљ унапређење пословног окружења и подстицање запослености путем подстицаја за повећање плата код привредних субјеката", подсјећају из овог министарства.

Министарство је израдило и Уредбу о поступку додјеле подстицаја за директна улагања и објавило јавни позив за додјелу средстава за директна улагања.

Влада Републике Српске је, подсјећају, усвојила и Приједлог мјера за унапређење пословног амбијента 2019-2021, које представљају усаглашени основ и платформу будућег заједничког дјеловања институција и пословне заједнице.

Министарство привреде и предузетништва РС је започело и активности на изради регистра подстицаја који се додјељују привреди.

Министарство је заједно са пословном заједницом покренуло активности са неколико банака и домаћих институција (ИРБ РС и Гарантни фонд) да се формира посебна кредитна линија за унапређење технолошког процеса, тј. набавку нових технологија.

"Организовано је учешће шест привредних друштава из Републике Српске на Сајму наоружања и војне опреме 'Партнер 2019', који је одржан од 25. до 28. јуна ове године у Београду", подсјећају из овог министарства.

Осим тога, потписан је и Меморандум о сарадњи са руском државном корпорацијом "Ростеx" у области технолошког развоја и иновација. Циљ овог пројекта је успостављање снажних веза и сарадње, привлачење нових инвестиција и имплементација заједничких пројеката.

Урађене су и измјене и допуне Закона о техничким прописима, како би се изашло у сусрет домаћим привредницима који посједују инострана документа о усаглашености производа у смислу њиховог признавања на домаћем тржишту уколико нема домаћих именованих тијела за оцјењивање усаглашености у тој области, односно ослобађања ових предузећа обавезе да своје производе на домаћем тржишту додатно означавају и Ц знаком Републике Српске.

Урађен је и Закон о споразумном вансудском финансијском реструктурирању, с циљем увођења мјера које могу привредном друштву, односно предузетнику који се нађе у финансијским тешкоћама помоћи да настави одрживо пословање.

Осим тога, представници Министарства привреде и предузетништва учествују у пројекту "ЕУ фор бизнис", који спроводи Њемачка организација за међународну сарадњу ГИЗ. У оквиру пројекта биће додијељено 4,5 милиона евра.


Чланак преузет из Независних Новина.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.