Sign In

Одржана радионица „Зелена економија - енергетска ефикасност у МСП"

Објављено:

У уторак, 23.2.2021. године, путем Зоом апликације, одржана је радионица на тему „Зелена економија - енергетска ефикасност у МСП". Радионицу је организовала Градска развојна агенција Бања Лука – ЦИДЕА, а у сарадњи са Министарством привреде и предузетништва Републике Српске и Европском банком за обнову и развој (ЕБРД) „Advice for Small Business".

Догађај је имао видљивост на европском нивоу с обзиром да је пријављен у категорији локалних догађаја у оквиру „Европских дана индустрије 2021"  (EU Industry Week 2021).

Теме о којима се разговара на овим догађајима имају за циљ да допринесу дискусији о томе како се европски индустријски екосистем мијења и како на том путу, а до 2050. године, треба да постане климатски неутралан, али у исто вријеме конкурентнији на глобалном тржишту уз постизање максималне ресурсне ефикасности.

Учесници радионице су имали прилику да добију увид у законску регулативу и енергетски аудит у предузећима као првом кораку у процесу уштеде енергије, а учесници су се упознали са имплематацијом захтјева стандарда ISO 50001 (Energy Management System) те повољним кредитиним линијама и грантовима за инвестиције у мјере енергетске ефикасности.

Из презентованих примјера из праксе у мјере енергетске ефикасности, у учесницима познатим предузећима,  јасно је видљиво да су могућности за уштеде енергије и за смањење ефекта стаклене баште јако велике. Најједноставнији примјери замјене расвјетних тијела са ЛЕД расвјетом или уградња фреквентних регулатора показују да се постиже смањење потрошње енергије више од 50 одсто, а презентован је и низ примјера са врло кратким периодом поврата инвестиције.

Осим што се имплементацијом мјера енергетске ефикасности могу постићи велике уштеде у потрошњи енергије  у малим и средњим предузећима, низ примјера имплементације ових мјера показује да је енергетска ефикасност веома интересантна и јавном сектору а нарочито у области комуналних услуга те постоји јако пуно простора за велике уштеде као и за кориштење обновљивих извора енергије а нарочито енергије сунца.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.