Sign In

Требиње, Градишка, Бијељина и Шамац имају потенцијал за слободне зоне

Објављено:

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић рекао је за Срну да би на територији неколико општина и градова у Српској у наредном периоду могле бити формиране слободне зоне, а у потенцијалима предњаче Требиње, Градишка, Бијељина и Шамац.

Петричевић је напоменуо да су за формирање слободних зона неопходни оптимални инфраструктурни и сви други услови који морају да прате такву зону.

Он је навео да се слободне зоне, према правилу, показују исплативим у оним подручјима која су локацијски добро позиционирана, као што је, на примјер, уз саму границу државе, али то није нужно уколико постоји добра комуникација као што су ауто-путеви, магистрални пут, жељезничка пруга, аеродроми или ријечне луке.

Петричевић је истакао да су битни и пратећи услови које је потребно испунити попут квалификоване радне снаге за оне индустрије које се покрећу у зони, заинтересованост домаћих привредних субјеката који би пословали у слободној зони, затим сировинска база за неке индустрије и друго.

Иницијатива за оснивање зоне, напоменуо је Петричевић, не мора увијек да буде покренута од градова и општина, већ може да је покрене и поједино привредно друштво које има интерес, што је често случај у успјешним слободним зонама.

- У приједлогу закона о слободним зонама смо водили рачуна и да олакшамо привредним субјектима разумијевање и само оснивање зоне у односу на постојеће законско рјешење, па је, између осталог, много јаснија прописана процедура оснивања зоне - рекао је Петричевић.

И према постојећој регулативи било је могуће основати слободну зону у Републици Српској, али је нови закон ажуриран на начин да су прецизније дефинисане одредбе и процедуре оснивања зона, да је јасније дефинисана и ојачана улога институција Републике Српске у оснивању и праћењу рада зона, те да су одређене одредбе уведене са циљем да се пословној заједници олакша пословање у зони.

Када је ријеч о повластицама према постојећим законским рјешењима, Петричевић је напоменуо да привредни субјекти у слободним зонаама неће плаћати царину на робу у слободној зони, осим ако се таква роба стави у слободан промет на територији БиХ.

- Биће ослобођени ПДВ-а код увоза добара намијењених за потребе слободних зона, за робу испоручену унутар слободне зоне, као и пружање услуга повезних са прометом добара унутар зоне као што су вода, електрична енергија, гас, топлотна енергија и слично - истакао је Петричевић.

Он је додао да републички органи управе могу да понуде корисницима зона све подстицаје које иначе дају привредницима као што су подстицаји за повећање плата, подстицаји за увођење нових технологија и подстицаји за запошљавање.

Осим тога, општине и градови могу самостално да дају посебне повластице у складу са својим надлежностима, као што је закуп, продаја земљишта, комуналне накнаде и друго.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је јуче Закон о слободним зонама, којим се прецизира поступак оснивања и почетак рада слободне зоне, а нормиране су и одредбе о промјени граница слободне зоне у којој би привредни субјекти имали одређене олакшице.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.