Sign In

Министарство привреде и предузетништва оджало конференцију за новинаре

Објављено:

​​​​​

Министарство привреде и предузетништва Републике Српске одржало је данас,  конференцију за новинаре у Прес сали Административног центра Владе Републике Српске.

Министар Вјекослав Петричевић и представници привредних  друштава, који су били у саставу делегације Републике Српске, „Космос" а.д. Бањалука и Орао"а.д. Бијељина, информисали су представнике медија о резултатима посјете Међународном ваздухопловном самиту „Макс- 2019", у Москви, те о постигнутој сарадњи Владе Републике Српске са руском државном корпорацијом ,,Ростеx".

„Интересовање од стране руских партнера је велико, што потврђује и потписани Меморандум  о намјерама за сарадњу у области технолошког развоја и иновација између Владе Републике Српске са Ростеxом.  Представници руских компанија су изразили жељу да посјете Републику Српску и да са стручним тимовима се упознају са потенцијалама које имамо", истакао је Петричевић.

„Компанија Орао је једна од ријетких преосталих компанија у Републици Српској из области намјенске индустрије. Имамо више од 400 радника. Компанија има специфичну дјелатност и тешко је опстати на тржишту у региону ако се не бавите перспективним пројектима. Стратешко опредјељење компаније је да се бави ремонтом производњом резервних и замијенских дијелова ваздухоплова", рекла је вршилац дужности директора Акционарског друштва за производњу и ремонт Орао из Бијељине Биљана Марковић.

„Тржиште Русије је заинтересовано за сарадњу и отворено је за предузећа из Републике Српске. Примарни циљ Орла је да обезбиједи пут за опстанак на тржишту у наредних 10 -15 година, јер мотори које Орао сада ремонтује су мотори који ће ускоро застарјети", додала је она.

„За Космос циљ посјете је успостављање пословно-техничке сарадње у различитим областима.   Космос има мултидисциплинарну дјелатност и данас значајан дио посла ради за цивилно тржиште. У прошлој години смо били извозник 86 одсто производа. Посјету ћемо искористити за будуће пословне и стратешке планове. Крајњи циљ је развој компаније. У бизнису се добро везати за компаније на високом технолошком нивоу", изјавио је директор Космоса Душан Вјештица.

Делегација Републике Српске је боравила у Москви од 26. до 29. августа 2019. године.​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.