Sign In

Привредни простор Републике Српске постаће атрактивнији за инвеститоре

Објављено:

​Министар правде у Влади Републике Српске Антон Касиповић и представници Међународне финансијске корпорације (ИФЦ) посјетили данас, просторије Окружног привредног суда у Бањој Луци.

Посјетом Окружном привредном суду Бања Лука, делегације Министарства правде у Влади Републике Српске и ИФЦ чланице Групације Свјетске банке, су озваничиле почетак дигитализације архивске грађе окружних привредних судова те најавиле скоро успостављање електронске регистрације привредних субјеката у Републици Српској.

Министар Касиповић је овом приликом изјавио да је брза и ефикасна дигитализација 13 милиона страница архива окружних привредних судова, предуслов за увођење електронске регистрације за привредне субјекте, истакавши да је у овом процесу Република Српска начинила знатне искораке.

"Овим ће бити осавремењен привредни простор Републике Српске, који ће постати атрактивнији за инвеститоре", рекао је министар Касиповић, након састанка са представницима ИФЦ и Окружног привредног суда Бања Лука.

Он је нагласио да су у овом процесу Влади Републике Српске предложене измјене и допуне Закона о регистрацији пословних субјеката, измјене и допуне Закона о занатско-предузетничкој дјелатности и измјене Закона о привредним друштвима.

"Волио бих да Федерација БиХ у овом процесу сустигне Републику Српску, јер бисмо били атрактивнији за стране улагаче и инвеститоре", додао је министар Касиповић.

Шефица Канцеларије ИФЦ у БиХ Лада Бушевац, навела је да је ИФЦ развојна агенција која се бави инвестирањем у привредни сектор, а која интензивно сарађује са Владом Републике Српске са циљем унапређења пословног окружења.

"У склопу реализације наших активности почела је дигитализација збирки исправа регистра пословних субјеката окружних привредних судова у Бањој Луци, Добоју, Требињу, Бијељини и Источном Сарајеву. Више од 10 милиона страница докумената ће се консолидовати у базу података, свих, до сада регистрованих привредних субјеката," изјавила је Бушевац.

Предсједник Окружног привредног суда Бања Лука Асмир Коричић најавио је да би процес требало да буде завршен до краја године.

"Процес дигитализације спроводимо у предвиђеном року. Сврха дигитализације јесте да поступак регистрације привредних субјеката буде онлајн", нагласио је предсједник Коричић.

Подсјећања ради, Република Српска од 2013. године, врши регистрацију пословних субјеката путем тзв. једношалтерског система регистрације, чиме је поступак сведен на пет процедура, а период за регистрацију за друштво са ограниченом одговорношћу на период од три дана.

Пројекат привлачења инвестиција и унапређења пословног окружења спроводи ИФЦ, члан групације Свјетске банке, у сарадњи са Амбасадом Велике Британије у БиХ.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.