Sign In

Именовани чланови комисија за Сарајево и Сребреницу

Објављено:

​Влада Републике Српске именовала је на данашњој сједници у Бањој Луци, чланове двије међународне комисије и то за страдање Срба у Сарајеву од 1992. до 1995. године, као и за страдање свих народа у и око Сребренице у периоду од 1992-1995. године.

Министар правде Влади Републике Српске Антон Касиповић изјавио је да се експертским радом жели доћи до релевантних података и чињеница о страдању у Сребреници и Сарајеву.

"Ово је деликатно и тешко питање, а комисије чине стручњаци, зналци и неупитни хуманисти. Влада се, на основу приједлога које је добила од Академије наука и умјетности Репбулике Српске, али и удружења, одлучила за експерте који ће чинити двије комисије", изјавио је министар Касиповић.

Он је истакао да рјешења о формирању комисија представљају реализацију закључака Народне скупштине Републике Српске у којима је јасно наглашена основна мотивација за њихово формирање, а то је јачање повјерења међу народима и обезбјеђивање суживота народа у будућности.

Министар Касиповић је напоменуо да ће на првој конститутивној сједници комисија бити усвојен план рада и на основу тога конципирани и финансијски планови, а да ће снажна подршка у њиховом раду бити домаћи експерти, као и поткомисије које ће чинити представници министарстава - унутрашњих послова, правде, те рада и борачко-инвалидске заштите.

"Основна потреба и идеја јесте да буду расвијетљене све чињенице у вези са стравичним страдањима. То мора бити урађено ради жртава и њихових потомака", додао је министар Касиповић.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић навео је да су чланови комисија из 12 земаља свијета и да је предсједавајући комисије за Сребреницу Гидеон Грајф, а за Сарајево стручњак из Израела Рафел Израели, професор на Јеврејском универзитету и експерт из области историје радикалног исламизма.

Којић је истакао да ће комисија за Сарајево имати седам чланова, а за Сребреницу девет, те да ће конститутивне сједнице ових комисија бити одржане у марту или почетком априла.

Он је нагласио да ће Центар пружити административно-техничку и финансијску подршку раду комисија.

"Какви год да буду коначни извјештаји независних и међународних комисија, које ће усвојити и Влада Српске, морају их прихватити и сви народи, јер су усмјерени ка истини и помирењу", рекао је Којић.

За чланове Независне међународне комисије за истраживање страдања Срба у Сарајеву у периоду 1991-1995. године, именовани су:
 1. Рафаел Израели, предсједник Комисије,
 2. Волтер Маношек, члан,
 3. Лавренс Арманд Френч, члан,
 4. Дарко Танасковић, члан,
 5. Ђузепе Закарија, члан,
 6. Виктор Безрученко, члан и 
 7. Патрик Барио,члан.
 
За чланове Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у периоду 1992-1995. године, именовани су:
 1. Гидеон Грајф, предсједник Комисије,
 2. Аденреле Шинаба, члан,
 3. Јуки Оса, члан,
 4. Роџер Бајард, члан,
 5. Зенг Ји, члан,
 6. Ђузепе Закарија, члан,
 7. Маркус Голдбах, члан,
 8. Лавренс Арманд Френч, члан,
 9. Марија Ђурић, члан.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.