Sign In

Министар Касиповић: Судије и тужиоци не смију имати ни мрље

Објављено:

Интервју, Антон Касиповић, министaр правде у Влади Републике Српске

Разговарала: Жељка Домазет, новинарка дневних новина „Глас

Српске"

Сви, и најмањи и највећи, уколико постоје елементи кривичног дјела, морају бити процесуирани, јер то враћа вјеру људима да друштво функционише, да је организовано и да се поштује владавина права, рекао је министар Касиповић.

Судије, тужиоци, они који доносе одлуке, суде, пресуђују, воде поступке или управљају и руководе правосудним институцијама, морају имати иза себе беспријекорну прошлост, адекватно образовање, статус у друштву односно метафорички речено морају бити моралне вертикале које обезбјеђују дигнитет правосуђу као важном сегменту друштва, рекао је у интервјуу за „Глас Српске" министар правде у Влади РС Антон Касиповић.

 

Коментаришући упозорење делегације Европске комисије да би приликом именовања судија и тужилаца требало да се води рачуна и о њиховој прошлости, јер није ријеткост да су на функције именоване судије и тужиоци који би требали бити предмет истраге и који имају сумњиву ратну прошлост, Касиповић каже да критеријими за избор и именовање судија и тужилаца, између осталог, треба да буду предмет новог закона о Високом судском и тужилачком савјету БиХ.

ГЛАС: ВСТС је био под великим медијским и политичким ударима, а затражене су и измјене Закона о ВСТС-у. Да ли је ова институција одговорила задатку и шта ту треба мијењати?
МИНИСТАР КАСИПОВИЋ: Постоје врло различита мишљења, оцјене, сугестије, па и виђења као унаприједити рад ВСТС-а. Неопходно је радити на доношењу новог закона о ВСТС-у и у том послу ће свакако партиципирати и Министарство правде РС. Подсјетићу да смо још 2015. године потписали принципе за рад на изради новог закона, а прије два-три мјесеца иницирао сам састанак министара правде у БиХ, управо да бисмо разматрали како даље радити на закону. Министарство правде је, припремајући се за рад у оквиру Радне групе која ће се бавити израдом новог Закона о ВСТС-а, добило врло прецизне сугестије Одбора за уставна питања НСРС. Представници Министарства правде РС који ће радити на изради новог Закона о ВСТС имају јасно и прецизно опредељење како и на који начин поступати, тако да ћемо сасвим сигурно дати пуни допринос у  изради нацрта закона, који ће у даљњој процедури бити вјероватно дорађиван и у разматран на начин да обезбиједи квалитетан, конзистентан, одговоран рад свих чланова ВСТС-а. Квалитетним ангажманом и у доброј намјери можемо доћи до доброг закона и самим тим обезбиједити квалитетан наставак реформи, будући да је статус и начин организације ВСТС једно од централних питања функционисања правосуђа у БиХ.
 

ГЛАС: Реформа правосуђа у БиХ у великом је застоју. Шта су разлози?
МИНИСТАР КАСИПОВИЋ: Имали смо доста прилика, потреба и обавеза да много више урадимо. Оно што се није дешавало у реформама у БиХ, уз пуни ангажман Владе РС и Министарства правде реализовано је у Републици Српској. Оно што сматрам да је проблематично у вези са застојем у реформи правосуђа у БиХ, је то што нисмо искористили снажну подршку, стручну и финансијску, коју нам је свих ових година пружала Европска комисија. Неопходно је наставити процес реформи у правосуђу у БиХ, али оно у што сам дефинитивно сигуран јесте да реформе у правосуђу у РС иду завидним ритмом и у смислу обима и квалитета.

 

ГЛАС: Једна од болних тачака у БиХ је обрачун са криминалом и корупцијом. Који је лијек за то поготово када је ријеч о, како се воли рећи, "крупним рибама"?

МИНИСТАР КАСИПОВИЋ: Сви су једнаки пред законом, не смије бити малих и великих. Сви, и најмањи и највећи, уколико постоје елементи кривичног дјела, морају бити процесуирани, јер то је оно што враћа вјеру људима да друштво функционише, да је организовано и да се на крају крајева поштује владавина права. У том смислу оно што ради Министарство правде јесте снажна законодавна активност. Радне групе раде на измјенама и допунама Кривичног законика РС, а оно што је посебно важно је да смо припремили текст закона о суђењу у разумном року. Вјерујем да ћемо у врло блиском времену такав текст понудити Влади РС, а затим и НСРС. Постоје намјере да се ради на једном таквом закону и на нивоу БиХ, али гледајући све околности, Република Српска вјероватно неће имати ни времена ни стрпљења да чека доношење закона на нивоу БиХ. Ми морамо радити свој посао, а до краја године неколико важних приједлога закона или измјена постојећих наћи ће се пред посланицима у НСРС и увјерен сам допринијети владавини права у Српској.

 

РЕВИДИРАНА СТРАТЕГИЈА НЕ СМИЈЕ ВИШЕ ЧЕКАТИ

ГЛАС: Одавно је усаглашена Ревидирана стратегија за процесуирање предмета ратних злочина али је због опструкција Савјет министара још није усвојио. Шта стоји иза тога и гдје то води БиХ када је ријеч о овој области?

МИНИСТАР КАСИПОВИЋ: Готово је невјероватно да су се сви актери који су радили на ревидираној стратегији усагласили у потпуности, али је исто тако невјероватно да је већ годину и више Савјет министара није усвојио. Оно што забрињава и оставља простор за различите процјене је питање због чега стратегија, која је неопходна, није усвојена. И раније сам говорио да нисмо спремни да оно што смо сви усагласили поново усаглашавамо и не мислим да постоје било какве празнине, нејасни појмови или активности у вези са реализацијом ове стратегије, да бисмо разговарали о ономе што је већ договорено. Сматрам да смо дужни према грађанима у БиХ да што прије усвојимо ревидирану стратегију и да се крене са њеном реализацијом.

 

КОНСТИТУИСАЊЕ ВЛАСТИ

ГЛАС: Од октобарских избора БиХ није конституисала власт на нивоу БиХ. Како то коментаришете?
МИНИСТАР КАСИПОВИЋ: БиХ трпи велику штету у сваком погледу због тога. Чини ми се да заборављамо основну ствар, а то је да постоје озбиљни људи који се питају да ли БиХ уопште требају избори и да ли заиста и од Савјета министара креирамо ситуацију попут оне у Мостару. Ипак, спадам у оне који се надају да ћемо врло брзо имати нови Савјет министара, успоставити органе власти и самим тим показати да, прије свега, поштујемо изборну вољу грађана.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.